Winifred Mason-Chenet

Ebony, december 1946, cover tijdschrift met sieraden van Winifred Mason-Chenet, asrmband, ring
Ebony, december 1946, cover tijdschrift met sieraden van Winifred Mason-Chenet, asrmband, ring
Ebony, december 1946, cover tijdschrift met sieraden van Winifred Mason-Chenet. Foto met dank aan Wikimedia Commons, publiek domein

Winifred Mason-Chenet (New York (New York State, Verenigde Staten), 22 juni 1918 – Verenigde Staten, 1993) was onder meer actief als sieraadontwerper en docent. Zij woonde en werkte onder andere in New York (New York State, Verenigde Staten).

Biografie
Mason-Chenet was de eerste van vier kinderen van immigranten uit de Franse Antillen: haar moeder was Juliette Mason en haar vader was Joseph Hubert Mason; in 1915 vestigden ze zich in New York (New York State, Verenigde Staten). Mason-Chenet behaalde een universitaire graad in de Engelse literatuur aan New York University (-1936). Als sieraadontwerper was ze autodidact.

Mason-Chenet ontdekte haar talenten voor sieraadontwerpen toen ze lesgaf in smeden aan kinderen op Junior Achievement Worldwide. In 1940 maakte ze haar eerste sieraad, een hanger. Op Junior Achievement Worldwide gaf Mason-Chenet les aan onder anderen Art Smith. Smith werkte later enige tijd als assistent van Mason-Chenet.

Na haar eerste sieraden in 1940 kreeg Mason-Chenet al gauw opdrachten uit kringen van bevriende kunstenaars en intellectuelen. De sieraden vervaardigde ze thuis.

In 1943 vestigde Mason-Chenet zich met haar zaak Mason’s Haitian Bazaar aan 133 West 3rd Street in Greenwich Village te New York (Verenigde Staten). Ze had als eerste Afro-Amerikaanse sieraadontwerper een eigen zaak. Het was ook de tijd waarin ze ging samenwerken met Art Smith; hij kwam bij haar werken. Ze verkocht haar sieraden aan winkels als Lord & Taylor.

In 1945 kreeg Mason-Chenet een beurs, waarmee ze onderzoek ging doen op Haïti. Daar ontmoette ze de sieraadontwerper en beeldend kunstenaar Jean Chenet (1912-1963). Het paar trouwde in New York (New York State, Verenigde Staten) op 13 september 1948. Mason-Chenet en Chenet verdeelden hun tijd tussen new York (Verenigde Staten) en Marianai (Haïti). In Mariani (Haïti) hadden ze een winkel en een werkplaats voor sieraden.

Onder de naam van haar echtgenoot, Chenet, verkocht Mason-Chenet sieraden in Port-au-Prince (Haïti). Nadat haar echtgenoot werd vermoord door de paramilitaire organisatie Tonton Macoutes vluchtte Mason-Chenet terug naar de Verenigde Staten.

Sieraden van Mason-Chenet zijn vervaardigd van materialen als brons, messing, koper en zilver. Gereedschappen maakte Mason-Chenet zelf.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Billie Holiday

Tentoonstellingen (selectie)
2021 – Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance, Sotheby’s, (september 2021 t/m 26 september 2021)
2021 – Divine Legacies in Black Jewelry, Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten) (17 juli 2021 t/m 11 september 2021)

Bibliografie (selectie)
Grant, S. (14 februari 2022) Black Jewelers: A History Revealed – Rediscovery, Introduction: The Journey to Encountering the Forgotten Stories of Black Jewelry Makers. Art Jewelry Forum.
Hills, M.C. (23 september 2021) Black jewelers take center stage at groundbreaking exhibition. CNN.
Hori, C. (3 september 2021) Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance. Sotheby’s.
Smith, K. (7 november 2020) The Desired Effect: Spotlight on Winifred Mason Chenet. We Wield The Hammer.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/08/15/winifred-mason-chenet/ ‎

Geef een reactie