Sieraad en Mode – tien jaar Galerie Beeld & Aambeeld

Marta Breis. Sieraad en Mode - tien jaar Galerie Beeld & Aambeeld, 1989. Foto Galerie Beeld & Aambeeld
Marta Breis. Sieraad en Mode - tien jaar Galerie Beeld & Aambeeld, 1989. Foto Galerie Beeld & Aambeeld
Marta Breis. Sieraad en Mode – tien jaar Galerie Beeld & Aambeeld, 1989. Foto met dank aan Galerie Beeld & Aambeeld©

Door Karel Betman

Het hedendaagse sieraadontwerp vormde sinds de oprichting in 1979 een van de pijlers van het beleid van Galerie Beeld & Aambeeld in Enschede. Op grond hiervan gaf de Stichting Raad van Tien* aan vijftien sieraadontwerpers uit de vaste ‘stock’ de opdracht voor het tienjarig jubileum van de galerie een buitengewoon sieraad te ontwerpen. Een sieraad, dat op zijn beurt een modeontwerper zou kunnen inspireren tot het maken van een buitengewoon kledingstuk. In die volgorde.

Deze vervolgopdracht werd vervuld door studenten van de mode-afdeling van de “Akademie voor beeldende kunst AKI” te Enschede. De resultaten van deze wisselwerking tussen sieraad- en modeontwerpers werden gepresenteerd in een aantal modeshows in het Michgorius-Huis te Oldenzaal en in een tentoonstelling in Museum Het Palthe-Huis, eveneens in Oldenzaal.

In een vraaggesprek licht galeriehoudster Martha Haveman de opdracht toe:
“De opdracht aan de sieraadontwerpers was niet zo’n ingewikkelde, behalve dan dat we (mijn partner Karel Betman en ik) ze gevraagd hebben om nu eens op een buitengewone manier uit te pakken met hun ontwerp. In de galerie werken we al jaren samen met sieraadontwerpers op nationaal en internationaal niveau en voor deze tentoonstelling hebben we een selectie gemaakt uit onze vaste stock. Wij kennen de werkwijze van de kunstenaars en hun materiaalgebruik en zo konden wij een keuze maken, gericht op een zo divers mogelijke presentatie. Wij verwachten van hen dat zij vanuit hun eigen opvatting en in hun eigen stijl zouden toewerken naar een bijzonder ontwerp, speciaal voor deze tentoonstelling. We hoopten zo eerst een uitdaging met hen aan te gaan. Daarna volgde er een volgende uitdaging: bijpassende mode. Het is alom gebruikelijk dat er eerst de mode -het kledingstuk- is waaraan een sieraad wordt toegevoegd, letterlijk een versiering. Dat was voor ons een reden om het uitgangspunt nu eens bij het sieraad te leggen en vervolgens 17 student-modeontwerpers te vragen daar in volle vrijheid op te reageren. Met mode als een zelfstandig gegeven ingaan op de sfeer die het sieraad uitstraalt.”

De opening van de expositie was op 18 februari 1989 met een inleiding door Benno Premsela. Het project “Sieraad en Mode” was slechts één van 6 projecten ter ere van het 10-jarig bestaan van Galerie Beeld & Aambeeld. Bij dit jubileum verscheen een fraai vormgegeven cassette met 6 rijk geïllustreerde catalogi.

Deelnemende sieraadontwerpers (15)
Laura Bakker
Nikolaus Bergmann
Marta Breis
Mecky van den Brink
Morio Funakushi
Ursula Haupenthal
Maria Hees
Jan Matthesius
Bernarda Roelofs
Hiroko Sato Pijanowski
Renate Sennewald
Frits Smits
Etsuko Sonobe
Eva Vetter
Ben Wisman

Tentoonstelling
1989 – Sieraad en Mode, Museum Het Palthe-Huis, Oldenzaal (Nederland) (19 februari 1989 t/m 2 april 1989)

Karel Betman

http://www.beeldenaambeeld.nl/

*) De Stichting Raad van Tien werd opgericht om vorm en inhoud te geven aan het tienjarig jubileum van Galerie Beeld & Aambeeld.

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: Sieraad en Mode – tien jaar Galerie Beeld & Aambeeld – Hedendaagse sieraden

Geef een reactie