Threes Moolhuysen-Coenders

Threes Moolhuysen-Coenders draagt Rebekah Frank, 2018. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©
Threes Moolhuysen-Coenders draagt Rebekah Frank, 2018. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©

Threes Moolhuysen-Coenders (Nederland, 15 augustus 1926) heeft de toegepaste kunsten actief bevorderd, zowel als verzamelaar als galeriehouder.

Biografie
Moolhuysen-Coenders komt uit een groot katholiek gezin, ze is het zesde meisje. Om aandacht te krijgen in dat grote gezin probeerde ze op te vallen en snel te praten. Haar ouders hielden van mooie spullen. Haar vader was burgemeester van Sittard. Moolhuysen-Coenders zat op een internaat.

Het verzamelen van sieraden begon in de eerste jaren van haar huwelijk met Theo Moolhuysen. Terwijl haar echtgenoot actief was op congressen in Londen (Verenigd Koninkrijk) struinde Moolhuysen-Coenders met loupe en zaklamp vroeg in de ochtend antiekmarkten af. Zo bouwde zij onder meer een verzameling dressclips op van onedele materialen als bakeliet en imitaties van kostbare materialen als ivoor en jade, die door een inbraak rond 1990 helaas uiteen is gevallen. Moolhuysen-Coenders is niet geïnteresseerd in de intrinsieke waarde van de materialen of de statusverhogende werking van kostbare sieraden.

Vanaf halverwege de jaren zeventig speelt Moolhuysen-Coenders een opvallende rol in de wereld van kunst en design; als verzamelaar, opdrachtgever, organisator van tentoonstellingen en als uitgever van boeken.

Omdat musea amper aandacht besteedden aan vormgeving en toegepaste kunst zette Moolhuysen-Coenders in 1985 het TC Design Center in haar huis aan de Nieuwe Haven in Schiedam (Nederland) op. Er werd werk van (jonge) kunstenaars en vormgevers gepresenteerd, zoals Paul Derrez, Janke IJff, Beppe KesslerNel Linssen en Thea Tolsma. Ook verstrekte Moolhuysen-Coenders diverse opdrachten; zo nodigde zij voor de tentoonstelling Tekens & Ketens meer dan zeventig kunstenaars uit nieuw werk te maken. Het resultaat werd tentoongesteld in diverse musea.

Op vrijdag 8 november 1985 om 8 uur ’s avonds opende Moolhuysen-Coenders twee tentoonstellingen in het Kritzraedhuis te Sittard (Nederland): Paul Derrez, 10 jaar sieraden, met een overzicht van het werk van Paul Derrez en Sieraden 1966-1986, een presentatie van de verzameling sieraden van Paul Derrez en Willem Hoogstede.

Moolhuysen-Coenders onderhield betrekkingen met onder meer Gerard Reve en Maria Hees. Met Maria Hees heeft Moolhuysen-Coenders verschillende reizen gemaakt.

Een kruk, de TCstoel is naar Moolhuysen-Coenders genoemd.

In 1996 stelde Moolhuysen-Coenders de tentoonstelling Vormgegeven samen waar sieraden, kleding, hoeden, tassen, schoenen en andere objecten waren te zien. De expositie was te zien in de Stadsgalerij Heerlen te Heerlen (Nederland).

Eind 2016 is de documentaire De Ketting van Threes uitgebracht door Niko Hoebe (een trailer staat op YouTube). In de documentaire vertellen onder meer kunstenaars, ontwerpers en museumdirecteuren over de invloed die Moolhuysen-Coenders heeft in het vakgebied. Zo noemt Benno Tempel (directeur van het Gemeentemuseum Den Haag) haar een mecenas in de oude betekenis van het woord en fotograaf Michaël Ferron betitelt haar als De Moeder Theresa van de Kunst. Het filmportret is gemaakt in opdracht van Stichting Vestige door ontwerper Niko Hoebe (creatief producent) in samenwerking met Gert Fokkens (regie en scenario), Peter Sieben (camera en montage) en Anneke Looijesteijn (visagie). De première vond plaats op 15 november 2016 in CODA.

Verzamelde kunstenaars (selectie)
Hans Appenzeller
Gijs Bakker
Peggy Bannenberg
Pauline Barendse
Ela Bauer
Paul Beckman
Walter van Beirendonck
Petra Besomi
Maria Blaisse
Sylvia Blickman
Onno Boekhoudt
Françoise van den Bosch
Joke Brakman
Mecky van den Brink
Clemens van den Broeck
Brigit Daamen
Paul Derrez
Engelien van den Dool
Wim van Doorschodt
Suzanne Esser
Anita Evenepoel
Sita Falkena
Hilde Foks
Rebekah Frank
Warwick Freeman
Arianne van der Gaag
Marjan Gilliamse
Petra Hartman
Adri Hattink
Maria Hees
Marion Herbst
Herman Hermsen
Willem Honing
Peter Hoogeboom
Janke IJff
Rian de Jong
Beppe Kessler
Daniëlle Keunen
Martje Kieft
Daniëlle Koninkx
Karin Kortenhorst
Marly Kruytzer
Otto Künzli
Birgit Laken
Emmy van Leersum
Felieke van der Leest
Marijke de Ley
Nel Linssen
Ronne Löwensteyn
Lous Martin
Harriët Mastboom
Coen Mulder
Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman
Bruno Ninaber van Eyben
Ted Noten
Melanie Oudemans
Jana Paroubek
Ruudt Peters
Annelies Planteijdt
Katja Prins
Irene Rhemrev
Gerd Rothmann
Lia de Sain
Philip Sajet
Lucy Sarneel
Christiane Schneider
Evelien Sipkes
Carolein Smit
Marianne Grootenboer
René Smoorenburg
Marga Staartjes
Jenna Tas
Annemarie Timmer
Thea Tolsma
Line Vautrin
Mirjam Verbeek
Antoinette Vroom
Karin Wagner
Richard Walraven
Leon Wilbrink
Carine Wintermans
Lam de Wolf
Rebecca Young

Tentoonstellingen met Moolhuysen-Coenders als conservator (selectie)
1994 – Tekens en Ketens, Kunsthal, Rotterdam (Nederland) (28 mei 1994 t/m 3 juli 1994) (Esther Knobel)
1996 – Vormgegeven, Stadsgalerij Heerlen, Heerlen (Nederland)

Tentoonstellingen met sieraden uit de verzameling van Moolhuysen-Coenders (selectie)
2018 – Chains/Schakels/Verbindingen, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)

Bibliografie (selectie)
Bertheux, M., Derrez, P., Linden, G. van der en Moolhuysen-Coenders, T. (2001) Onedel – Non-precious. Schiedam: Stichting Tekens en Ketens. ISBN 9071877612
Sieraden, de keuze van Schiedam (2005). Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 90-73124-14x

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/10/21/threes-moolhuysen-coenders/

Geef een reactie