Annie Brouwer-Korf

Annie Brouwer-Korf draagt Ruudt Peters. Sieraden, de keuze van Amersfoort. Foto met dank aan Galerie Marzee©
Annie Brouwer-Korf draagt Ruudt Peters. Sieraden, de keuze van Amersfoort. Foto met dank aan Galerie Marzee©

Annie Henny Brouwer-Korf (Groningen, 19 juli 1946 – Utrecht, 17 mei 2017) was verzamelaar van sieraden. Buiten dat was zij was onder meer wethouder in Nijmegen (1982-1989) en burgemeester van Zutphen (1989-1994), Amersfoort (1994-1999) en Utrecht (1999-2007).

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Sieraden
In 1977 verloor Brouwer-Korf een weddenschap van haar man Hans Brouwer waarbij de afspraak was dat de verliezer de winnaar een sieraad zou geven. Brouwer verloor en kocht voor haar echtgenoot een zilveren armband bij Galerie Marzee in Nijmegen waar zij op dat moment gemeenteraadslid was. Deze weddenschap was het begin van de verzameling, die vooral is opgebouwd uit aankopen van Galerie Marzee.

Verzamelde kunstenaars
Aankopen kwamen vaak tot stand door liefde op het eerste gezicht. Bij de keuze speelde materiaal een ondergeschikte rol; er werd vooral gelet op de vorm en de wijze waarop het sieraad is gemaakt.

Een speciale plaats in de collectie hebben de stukken van de hand van Annelies Planteijdt; zij zijn in opdracht vervaardigd uit de sieraden van de moeder van Brouwer-Korf.

Andere sieraadontwerpers waarvan Brouwer-Korf werk verzamelde zijn: Hans Appenzeller, Volker Atrops, Giampaolo Babetto, Gijs Bakker, Jits Bakker, Laura Bakker, Peggy Bannenberg, Frans van Berkel, Uli Biskup, Sylvia Blickman, Jeannette Bloem, Iris Bodemer, Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Lydia Bremer, Mecky van den Brink, Ana Margarida Carvalho, Lin Cheung, Scott Cormier, Pedro Cruz, Noam Elyashiv, Dawn Gulyas, Anke Günther, Filippine de Haan, Petra Hartman, Maria Hees, Chiel Hendriks, Marion Herbst, Herman Hermsen, Angela Hübel, Erna Huppelschoten, Alban Hürlimann, Stephanie Jendis, Karin Johansson, Rian de Jong, Marleen Kars, Beppe Kessler, Susanne Knapp, Esther Knobel, Uta Knoop, Daniëlle Koninkx, Annette Kopp, Katja Korsawe, Charon Kransen, Winfried Krüger, Birgit Laken, Birgit Laun, Horst Max Lebert, Chung Hyun Lee, Felieke van der Leest, Helena Lehtinen, Tarja Lehtinen, Nel Linssen, Ronne Löwensteyn, Stefano Marchetti, Sjoerd Maret, Charles Marks, Christine Matthias, Floor Max, Julie Mollenhauer, Coen Mulder, Sabine Müller, Stefanie Neeskens, Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman, Bruno Ninaber van Eyben, Willem Noyons, Willem Noyons (sr), Carla Nuis, Mary Pearse, Ruudt Peters, Annelies Planteijdt, Katja Prins, Yvonne Raab, Liesbeth Rahder, Arthur de Rijk, Rosa Roos, Philip Sajet, Heinz Sammeck, Lucy Sarneel, Cornelia Sautter, Marianne Schliwinski, Ilka Schmid, Barbara Seidenath, Karin Seufert, Inês Sobreira, Etsuko Sonobe, Claudia Stebler, Tore Svensson, Doron Taubenfeld, Lijsbeth Teding van Berkhout, Jan Tempelman, Salima Thakker, Annemarie Timmer, Frank Tjepkema, Karola Torkos, Mirjam Verbeek, Arie Vijfvinkel, Cora Vonk, Martina Windels, Anita Witten, Jan Wychers, Makiko Yokota en Marcin Zaremski.

In 2013 verscheen een eerste boek over de verzameling van Brouwer-Korf, gemaakt door haar echtgenoot Hans Brouwer. Doel was de collectie overzichtelijk te maken.

Van 6 april tot en met 25 mei 2014 was er een tentoonstelling in samenwerking met Galerie Marzee in CODA van de sieradencollectie van Annie Brouwer-Korf. De expositie werd geopend door Marjan Unger. Ter gelegenheid daarvan is een nieuwe editie van het boek over Brouwer-Korfs verzameling uitgebracht. Van deze sieraadontwerpers was werk te zien: Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Laura Bakker, Iris Bodemer, Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Mecky van den Brink, Petra Hartman, Maria Hees, Marion Herbst, Stephanie Jendis, Rian de Jong, Beppe Kessler, Nel Linssen, Ruudt Peters, Annelies PlanteijdtKatja Prins, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Etsuko Sonobe, Salima Thakker en Frank Tjepkema.

Tentoonstelling
2014 – De sieraden van Annie Brouwer-Korf, Een bijzondere en persoonlijke collectie, CODA, Apeldoorn

Opdrachten (verstrekt aan)
Annelies Planteijdt

Bibliografie (selectie)
Brouwer, H. (2014) De sieraden van Annie Brouwer-Korf, Een bijzondere collectie. Nijmegen: Galerie Marzee. OCLC 884238034
Sieraden, de keuze van Amersfoort (1997). Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 90-73124-02-6

Links
Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/10/21/annie-brouwer-korf/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s