Jozef Wiggers

Iradj Moini, halssieraad. Collectie CODA. Foto CODA, metaal, stenen, kristallen
Iradj Moini, halssieraad. Collectie CODA. Foto CODA, metaal, stenen, kristallen
Iradj Moini, halssieraad. Collectie CODA. Foto met dank aan CODA©

Jozef (Joop) Wiggers (29 juni 1937 – 28 januari 2017) was actief als verzamelaar van modesieraden. Hij was schilder, grafisch ontwerper én uitgever van de strip Jan Jans en de kinderen. Ook maakte hij reclamecampagnes, bordspellen, merchandising en kinderboeken. Wiggers woonde en werkte in Breukelen (Nederland). Aan het einde van zijn leven woonde hij in Antwerpen (België).

Biografie
Wiggers groeide op in Den Haag (Nederland). Hij was creatief en maakte bijvoorbeeld letters van het restpapier dat zijn vader uit de drukkerij waar hij werkzaam was meenam. Wiggers is opgeleid tot grafisch ontwerper. In het begin van de jaren zestig werkte Wiggers voor het reclamebureau Van Maanen, waar hij campagnes ontwierp voor onder meer DAF, Porsche en Shell. Al na een paar jaar vertrok hij om voor zichzelf te beginnen.

Op een van de vele boekenbeurzen die Wiggers bezocht kwam hij in aanraking met boeken over modesieraden en raakte geïnteresseerd in het vakgebied. Hij ging modesieraden verzamelen en bezocht daartoe veilingen, boetieks met tweedehands kleding en accessoires en juweliers.

Wiggers was getrouwd met Beppie en had samen met haar twee zonen. Hij was nauw bevriend met Jan Kruis (1933-2017), de maker van Jan Jans en de kinderen. In zijn vrije tijd schilderde Wiggers graag.

In 2016 verwierf CODA een groot deel van de collectie van Wiggers en in 2021 werd een deel van die collectie in de tentoonstelling All that Glitters gepresenteerd.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Barclay
Marcel Boucher
Coco Chanel
Coppola e Toppo
Coro
Ralph DeRosa
Thelma Deutsch
Claire Deve
Christian Dior
Eisenberg
Givenchy
Stanley Hagler
Miriam Haskell
Hobé
Eugene Joseff
Louis Kramer
Kenneth Jay Lane
Iradj Moini
Rebajes
Renoir
Yves Saint Laurent
David Mandel
Pennino Brothers
Elsa Schiaparelli
Staret
Trifari
Albert Weiss

Tentoonstellingen (selectie)
2021 – All that Glitters, CODA, Apeldoorn (Nederland) (11 juli 2021 t/m 21 november 2021)

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/09/16/jozef-wiggers/ ‎

Geef een reactie