Soulmates Jelle Kampen Lucy Sarneel

Jelle Kampen, Face Recognition II, collage van papier, olieverf en hout, 2018. Foto met dank aan CODA©
Jelle Kampen, Face Recognition II, collage van papier, olieverf en hout, 2018. Foto met dank aan CODA©
Jelle Kampen, Face Recognition II, collage van papier, olieverf en hout, 2018. Foto met dank aan CODA©

##Soulmates Jelle Kampen Lucy Sarneel was een tentoonstelling in CODA waar werk van de sieraadontwerper Lucy Sarneel (1961-2020) en haar partner (echtgenoot), beeldend kunstenaar Jelle Kampen (1956-2022) was te zien. Beide kunstenaars overleden niet lang na elkaar.

Tijdens hun leven hielden Sarneel en Kampen hun kunstenaarspraktijk strikt gescheiden. Ze wilden elkaar niet beïnvloeden. Dat is natuurlijk onmogelijk en juist dat wordt op deze tentoonstelling duidelijk. Aan de wanden hangen schilderijen en objecten van Kampen en in de tien vitrines van Ward Schrijver zijn sieraden van Sarneel afgewisseld door sculpturen en werken op papier van Kampen te zien. Ook staat er meubilair uit beider ateliers. Van Sarneel wordt haar massieve werkbank getoond. Een verrijdbare kast en een kruk geven een impressie van het atelier van Kampen.

Het herkenbare maar toch steeds afwisselende oeuvre van Sarneel is bekend en staat elders uitvoerig beschreven op hedendaagsesieraden.nl. Over Kampen is minder bekend. Hij vestigde zich na zijn opleiding aan de Rietveld Academie in 1984 als kunstenaar op het Wilhelmina Gasthuisterrein (een voormalig ziekenhuis herbestemd tot woon- en werkruimte voor kunstenaars) in Amsterdam (Nederland) en bediende zich van herkenbare beeldtaal. Planten, wielen en handen van Fatima duiken herhaaldelijk op. Regelmatig gebruikte Kampen reproducties van meer of minder bekende voorgangers als startpunt van zijn eigen werk. Ook bediende hij zich van beeldelementen zoals logo’s uit de commerciële wereld en DNA-structuren. Aan persoonlijke PR deed hij weinig, hij bracht zijn tijd het liefst door in zijn atelier. Daarom was zijn werk tot nu toe alleen te zien in zijn atelier of in de gemeenschappelijke expositieruimte van het Wilhelmina Gasthuis: WG Kunst.

In 2012 vond er een tentoonstelling plaats van Lucy Sarneel in Galerie Marzee die ook Soulmates heette. Eind 2022 overleed Sarneel aan de gevolgen van borstkanker. Anderhalf jaar later overleed Kampen. Sarneel en Kampen ontmoetten elkaar in het Wilhelmina Gasthuis. Decennialang leefden en werkten ze er. Hun beider dochters zijn er geboren en opgegroeid. Deze tentoonstelling in CODA is een mooi eerbetoon aan hun beider levens en hun oeuvre.

Veel van de getoonde sieraden zijn afkomstig uit de collectie van CODA. De schilderijen, werken op papier en sculpturen van Jelle Kampen zijn afkomstig uit particuliere collecties. Na zijn dood is ook werk van hem in de CODA collectie beland. De dochters van Sarneel en Kampen maakten speciaal voor deze tentoonstelling een publicatie die te koop is in de winkel van CODA.

Tentoonstelling
2023 – Soulmates – Jelle Kampen & Lucy Sarneel, CODA, Apeldoorn (Nederland) (8 oktober 2023 t/m 14 januari 2024)

Bibliografie (selectie)

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2024/01/10/soulmates-jelle-kampen-lucy-sarneel/

Geef een reactie