Hoe ik in ’t bezit kwam van ’n bijzonder sieraad van Gijs Bakker & Emmy van Leersum

Gijs Bakker & Emmy van Leersum, Puntlas collier, halssieraad, 1967. Foto Laura Bakker, zilver
Gijs Bakker & Emmy van Lersum, Puntlas collier, halssieraad, 1967. Foto Laura Bakker, zilver
Gijs Bakker & Emmy van Leersum, Puntlas collier, halssieraad, 1967. Foto met dank aan Laura Bakker©

Door Laura Bakker

Op een kasteel in Frankrijk
Mijn verhaal begint in 1995 in Frankrijk, waar ik werd uitgenodigd om te exposeren met mijn sieraden op het kasteel met beeldentuin in Bussières, in de Bourgogne du Sud. Tijdens de opening van de tentoonstelling werd ik door de eigenaresse geroepen, met de mededeling, dat er buiten in de beeldentuin mensen liepen, die interesse hadden in een halssieraad van mij uit de tentoonstelling binnen.
Dus ik erop af: wel een beetje griezelig, want nu werd mijn Frans getest. Natuurlijk was het voorstellen niet zo moeilijk en daarna werd al snel gezegd: “Goed gedaan, meisje, maar nu mag je verder in het Nederlands!” Dat was natuurlijk stukken makkelijker. Daarna vond ik uit, dat we in het zelfde dorp woonden! Alleen een gehuchtje verderop, hoe is het mogelijk?

Tocht naar Nederland
Door omstandigheden waren zij lange tijd niet geweest, vandaar dat we elkaar nooit eerder hadden ontmoet. De verkoop van het halssieraad aan hen, is toendertijd goed verlopen! Een paar maanden later sloeg de suikerziekte bij Hans toe: zijn zicht was toen erg beperkt en daardoor heeft mijn partner Ger hen naar Nederland gereden. Sindsdien zijn wij met hen bevriend, al zo’n 25 jaar, en nog altijd tot op de dag van vandaag.

Puntlas collier van Gijs Bakker en Emmy van Leersum
Hans is ondertussen 98 jaar en daarom bezig wat dingen weg te geven: zo kreeg ik dit halssieraad recent in mijn bezit van Gijs Bakker en Emmy van Leersum. De beide namen staan erin geslagen, plus hun meestertekens. Boven, op mijn zolder, op de plank met sieradenboeken, vond ik het boek: Gijs Bakker and jewelry en daarin zag ik dat het dateert uit het jaar 1967! Als ik het uitreken, had Hans het dus al lange tijd in bezit, en nu hoop ik er ook nog een hele lange tijd van te genieten….

Laura

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/11/09/hoe-ik-in-t-bezit-kwam-van-n-bijzonder-sieraad-van-gijs-bakker-emmy-van-leersum/

Geef een reactie