Slick Rick

Slick Rick, 2009. Foto Brett Hammond
Slick Rick, 2009. Foto Brett Hammond
Slick Rick, 2009. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Brett Hammond, CC BY 2.0

##Slick Rick (geboren als Richard Martin Lloyd Walters, Londen (Verenigd Koninkrijk), 14 januari 1965) was en is onder meer actief als rapper, filantroop, producer en performer. Hij verzamelt werk van sieraadontwerpers en is uitgeroepen tot The Best Dressed Rapper Of All Time. Slick Rick woont en werkt in The Bronx (New York State, Verenigde Staten).

Biografie
Walters is geboren in de Londense wijk Mitcham uit Jamaicaanse ouders. Door een ongeluk met glas in zijn kindertijd raakte hij blind aan een oog en daarom draagt hij een ooglap. In 1976 verhuisde hij met zijn moeder en zijn zus naar The Bronx in New York (New York State, Verenigde Staten).

Slick Rick is opgeleid tot kunstenaar aan Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art. Tijdens zijn studie ontmoette hij Dana Dane (1965), samen vormden ze de Kangol Crew.

Slick Rick ging graag naar een club in Harlem (New York, Verenigde Staten), The Rooftop, waar hij mannen met sieraden zag. Dat maakte zo’n indruk op hem dat hij zelf zijn eerste sieraden kocht, al had hij er niet veel geld voor. In Canal Street kocht hij zijn sieraden.

De luister van het Britse koninkrijk maakte indruk op Walters. Er bestaan verschillende foto’s van Slick Rick waarop hij een kroon draagt, ook laat hij zich fotograferen met een scepter. Op zijn website is anno 2023 een logo te zien met een kroon boven zijn naam. Eronder staat THE RULER. Ook refereert hij graag aan zichzelf als Rick the Ruler of Richard of Nottingham.

Slick Rick was de eerste die streetstyle combineerde met luxe. Deze stijl vond en vindt veel navolging. In de jaren negentig werd door zijn toedoen de dookie rope (een type schakelketting) populair. Veel luxemerken echter brengen niet de sieraden op de markt die Slick Rick graag draagt. Daarom maakt hij zijn eigen ontwerpen, in samenwerking met onder anderen Vadim Yakubov. Een van de topstukken in zijn collectie is de hanger in de vorm van een snijplank, op ware grootte uiteraard, met daarop de contouren van het Afrikaanse continent.

Eenmaal goed in de slappe was gaf Slick Rick Jacob the Jeweler (Jacob & Co) de opdracht een ooglap met diamanten voor hem te maken. Slick Rick heeft samengewerkt met merken als Puma, Urban Outfitters en Odd Socks. Buiten eerder genoemde zaken zet Slick Rick zich ook in tegen dakloosheid.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Avianne & Co.
Jacob & Co
Vadim Yakubov

Tentoonstellingen (selectie)
Smithsonian Anthology of Hip-Hop and Rap

Prijzen (selectie)
The Best Dressed Rapper Of All Time

Bibliografie
A$AP Ferg, Lee, K., LL COOL J, Slick Rick, Thomas, P. en Tobak, V. (2022) ICE COLD, A Hip-Hop Jewelry History. Keulen: TASCHEN. ISBN 9783836584975
Tobey, T. (9 september 2022) Gods of 125th Street. New York Times.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/08/04/slick-rick/

Geef een reactie