David Spada

David Spada, armband van geanodiseerd aluminium. Foto met dank aan Alex Spada©

##David Spada (New Britain (Connecticut, Verenigde Staten), 5 december 1961 – Verenigde Staten, 13 mei 1996) was onder meer actief als sieraadontwerper en docent. Spada woonde en werkte in New York (New York State, Verenigde Staten).

Biografie
Spada is begin jaren tachtig van de twintigste eeuw opgeleid aan Parsons The New School for Design in New York (New York State, Verenigde Staten). Al tijdens zijn studietijd maakte Spada sieraden. Een sieraad van oranje rubber werd opgemerkt door New York Times in 1984. Later ging Spada zelf lesgeven aan The New School for Design in New York (New York State, Verenigde Staten).

Spada had een bedrijf, Casa di Spada, gevestigd aan 204 Avenue B nabij Tompkins Square Park. Hij was gespecialiseerd in sieraden van geanodiseerd aluminiumdraad en verkocht ook kleding en hoeden. Tot zijn kennissenkring behoorden mensen als Keith Haring, Grace Jones (1948) en verschillende drag queens als Lady Miss Kier (1963), Lady Bunny (1962) en International Chrysis (1951-1990).

Spada vervaardigde sieraden van materialen als goud, rubber, glas, messing en geanodiseerd aluminium. Voor acts van Grace Jones ontwierp hij verschillende accessoires. Robert Mapplethorpe (1946-1989) maakte foto’s van Grace Jones terwijl ze sieraden van Spada draagt. In 1986 ontwierp Spada accessoires voor de film Vamp. Ook werkte hij dat jaar samen met Patrick Kelly aan een sieradenlijn.

Spada brak door als sieraadontwerper tijdens een jubileum van The Mars on Washington (voor het eerst gehouden in 1963) met zijn Freedom Rings: 6 ringen van geanodiseerd aluminium in de kleuren van de regenboog, die hij in 1991 had ontworpen. In 1992 liet Spada weten meer dan 60.000 sets Freedom Rings te hebben verkocht.

In juni 1992 droegen verschillende presentatoren van MTV tijdens Gay Pride Month Freedom Rings van Spada. Ook verschenen de Freedom Rings in de eerste gay reclame van het Wodkamerk Absolut Vodka. De reclame droeg de naam Absolut Spada.

Spada overleed aan de gevolgen van AIDS.

Werk in openbare collecties (selectie)
Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Rose-Ann Barr
prinses Diana
Grace Jones
Brooke Shields

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/08/06/david-spada/

Geef een reactie