Jacob & Co

Jacob & Co., N.E.R.D., ceintuurgesp van platina en diamant, 2005. Collectie Pharrell Williams. Foto met dank aan Joopiter©

##Jacob & Co, ook bekend als Jacob the Jeweler of Jacob Arabo (Yakov Arabov, Tasjkent (Sovjet-Unie), 1965), was en is onder meer actief als sieraadontwerper. Jacob & Co is gevestigd in New York (New York State, Verenigde Staten).

Biografie
In 1979 kwam de veertienjarige Arabov met zijn Boechaars Joodse familie naar New York (New York State, Verenigde Staten). Kort daarvoor had Arabov van zijn vader een horloge met twee tijdzones gekregen: het fascineerde hem mateloos en werd een bron van inspiratie.

Om zijn weinig bemiddelde familie financieel bij te staan nam Arabov in 1981 een cursus goudsmeden van een half jaar en ging vervolgens aan het werk. Hij zag hoe de hiphopcultuur steeds verder commercialiseerde en sprong in dit gat in de markt om de Royalty of rap te bedienen. Een paar jaar later, in 1986, opende Arabov een eigen zaak, Diamond Quasar, in Diamond District op Manhattan (New York). Niet veel later had hij ook winkels aan Sixth Avenue en 47th Street. Nog weer later opende hij ook zaken in Genève (Zwitserland), Peking (China), Bangkok (Thailand) en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten).

Vanaf 2002 vervaardigde Jacob & Co horloges onder de naam Five Time Zone, geïnspireerd op het horloge dat hij als kind van zijn vader cadeau kreeg. Het bedrijf werkte samen met onder meer het Franse automerk Bugatti.

Biz Markie was een van de eerste klanten uit de hiphopscene van Jacob & Co. Jacob & Co voorzag en voorziet ook basketballers, boksers en andere beroemdheden van sieraden. Met Kanye West (1977) ontwierp Arabo in 2004 een sieraad met een buste van Christus met doornenkroon dat veel werd gedragen in de hiphopscene. Ook ontwierp Jacob & Co een massief dollarteken voor NIGO.

Jacob & Co vervaardigt sieraden en horloges van materialen als goud, platina en diamant. In zo’n 70 rapsongs wordt Arabov genoemd. In 1999 noemde New York Times hem de Harry Winston van de hiphopwereld.

Werk in particuliere collecties (selectie)
50 Cent
A$AP Ferg
Virgil Abloh
Angela Bassett
David Beckham
Victoria Beckham
Big Sean
Biz Markie
Bono
Naomi Campbell
Mariah Carey
Sean Combs
DMX
Drag-On
Drake
Eve
Salma Hayek
Jay-Z
Derek Jeter
Elton John
Michael Jordan
Jennifer Lopez
Madonna
Method Man
Floyd Mayweather
Missy Elliott
Nas
NIGO
Notorious B.I.G.
Busta Rhymes
Rihanna
RZA
Slick Rick
The LOX
Sofia Vergara
Kanye West
Pharrell Williams

Prijzen (selectie)
2006 – Travel + Leisure Design Award

Bibliografie (selectie)
A$AP Ferg, Lee, K., LL COOL J, Slick Rick, Thomas, P. en Tobak, V. (2022) ICE COLD, A Hip-Hop Jewelry History. Keulen: TASCHEN. ISBN 9783836584975

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/08/14/jacob-co/

Geef een reactie