Schitterende Scherven

Hannelore de Weijer, Collier met 19 bedels, halssieraad, 2022. Schitterende Scherven, Gorcums Museum. Foto met dank aan Gorcums Museum©

##Schitterende Scherven was een tentoonstelling in het Gorcums Museum waar werk van sieraadontwerpers was te zien. De expositie vond plaats ter gelegenheid van de herdenking in 2022 van de marteling van en de moord op 19 katholieke geestelijken uit Gorinchem (Nederland) in 1572.

Tijdens de Opstand werd Gorinchem op 26 juni 1572 door de watergeuzen ingenomen.

De 19 katholieken werden door de watergeuzen mishandeld. Vervolgens werden ze naar Den Briel (Nederland) gebracht en daar werden ze na nog meer vernederingen en mishandelingen vermoord. Overblijfselen van de vermoorde mensen bevinden zich in de Sint-Niklaaskerk te Brussel (België). De 19 martelaren werden in 1675 zalig verklaard. In 1867 volgde een heiligverklaring.

De geschiedenis van de Martelaren van Gorcum is aan het begin van de twintigste eeuw door pater Humbertus Randag in gebrandschilderd glas verbeeld in de katholieke kerk in de Haarstraat te Gorcum (Nederland). Toen het kerkgebouw een andere functie kreeg zijn de ramen verwijderd. Op initiatief van de Stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren wordt een deel van het gebrandschilderd glas gerestaureerd. Het is de bedoeling de ramen terug te plaatsen in de openbare ruimte.

De ramen hebben de lange tijd in kisten in de opslag niet ongeschonden doorstaan. De scherven die tijdens de restauratie niet meer konden worden teruggeplaatst zijn ingezet om sieraadontwerpers op te roepen een sieraad te maken van deze resten.

Op 8 december 2022 zijn de sieraden geveild. De meeste sieraden zijn verkocht en de opbrengst ging naar Stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572, die zich inzet voor de restauratie van de ramen. Na restauratie krijgen de ramen een plek in de openbare ruimte. Ze zullen worden teruggeplaatst in een gedenkplaats voor de voormalige kerk en hebben als doel op te roepen tot verdraagzaamheid en respect voor elkaar.

Tentoongestelde sieraadontwerpers (15)
Dick Alblas
Annet Ardesch
Truus Beumken
Saskia van der Donk (Rōff Jewellery)
Marianne Evers
Jeanet Gem
Ilse Koel
Jantine Koppert
Bea de Leeuw
Patricia Overdam
Marian Tenkink & Nicoline Voormolen (Woman4Art)
Wendy de Vries
Hannelore de Weijer (Proud Pearls)
Marleen van Zwienen

Tentoonstelling
2022 – Schitterende Scherven, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland) (21 oktober 2022 t/m 8 januari 2023)

Bibliografie (selectie)

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/07/09/schitterende-scherven/

Geef een reactie