Dorothy Hogg

Dorothy Hogg, oorsieraden, 1970-1979, geelgoud, witgoud
Dorothy Hogg, oorsieraden, 1970-1979, geelgoud, witgoud
Dorothy Hogg, oorsieraden, 1970-1979. Foto met dank aan The Scottish Gallery©

Dorothy Hogg (Troon (Verenigd Koninkrijk), 1945) is en was onder meer actief als sieraadontwerper en docent. Zij woont en werkt in Schotland (Verenigd Koninkrijk).

Biografie
Hogg groeide op in Troon (Verenigd Koninkrijk), een kleine stad aan de westkust. Haar grootvader James Hogg en haar vader William Hogg hadden er allebei een juweliersfirma. Hogg kwam van jongs af aan in beide zaken, waar onder meer klokken en horloges werden gerepareerd en sieraden werden verkocht. Thuis werd er geborduurd en gebreid. De jonge Hogg hielp graag mee: ze reeg parels, richtte de etalage opnieuw in en toen ze wat ouder werd stond ze ook achter de toonbank de klanten te woord.

Aan haar lagere schooltijd bewaart Hogg geen goede herinneringen: liever was ze thuis of in een van de juwelierszaken met haar handen aan het werk. De middelbare school daarentegen, Marr College Troon, bood meer inspiratie. De school werd geleid door een portretschilder en er was ruim aandacht voor de kunsten: Hogg kwam er tot bloei.

Hogg volgde een beroepsopleiding aan de Glasgow School of Art te Glasgow (Verenigd Koninkrijk) (1963-1967). Meisjes op de opleiding werden geacht voor de borduurspecialisatie te kiezen, maar Hogg studeerde liever aan de sieradenafdeling en kreeg toestemming zich in sieraden en het zilversmeden te specialiseren. Ze kreeg er les van onder anderen Leslie Auld, William Kirk en James Seal. Studenten werden gestimuleerd mee te doen aan prijsvragen zoals van De Beers.

Auld is van grote invloed geweest op de carrière van Hogg. Toen hij stopte met werken gaf hij zijn werkbank en gereedschappen aan haar. Toen Hogg in 2008 de eerste artist in residence was in het Victoria and Albert Museum te Londen (Verenigd Koninkrijk) nam ze zijn werkbank mee.

Hogg zette haar studie vervolgens voort aan het Royal College of Art te Londen (Verenigd Koninkrijk) (1967-1970). Daar maakte zij sieraden in een constructivistische stijl, vaak met blauwe kleuraccenten in vensteremail. In 1970 verliet Hogg Royal College of Art met een prijs, een zilveren medaille en drie tentoonstellingen in het vooruitzicht. Ze vestigde zich met een werkplaats in Londen (Verenigd Koninkrijk). Nog datzelfde jaar verhuisde Hogg naar Edinburgh (Verenigd Koninkrijk). Ze betrok een eenvoudig atelier en begon met lesgeven. In 1971 en 1972 studeerde Hogg aan Moray House College of Education om een lesbevoegdheid te halen.

In haar praktijk vervaardigt Hogg vanaf het begin van haar carrière als zelfstandig sieraadontwerper twee soorten sieraden. In de eerste plaats maakt zij unieke stukken en in de tweede plaats brengt Hogg een meer commerciële collectie uit.

De zee en de luchten daarboven zijn een bron van inspiratie voor Hogg. Ook putte zij een tijd inspiratie uit de conceptuele kunst van Sol LeWitt (1928-2007).

Sieraden van Hogg zijn gemaakt van materialen als goud, zilver, vilt, acryl, email, kralen, koper, lapis lazuli, labradoriet, titanium, palladium, parels en staal. Met regelmaat gebruikt Hogg de kleur rood als contrast met de metalen. Het rood is dan van kralen, vilt of pigmenten. Ook maakt zij zo nu en dan gebruik van de kleur blauw, met of als van lapis lazuli. Hogg heeft eveneens sieraden gemaakt in de Mokumé-Gane techniek.

Toen edele metalen in de jaren tachtig als gevolg van nieuwe ontwikkelingen door vele sieraadontwerpers werden gemeden en de zilverprijs omhoog schoot stapte ook Hogg over op het gebruik van andere dan de voor sieraden tot die tijd geëigende materialen. Ze ging aan de slag met onder meer staal. In diezelfde tijd kreeg Hogg een kind. De vormen van haar sieraden werden organischer.

Van 1971 tot en met 1981 gaf Hogg in deeltijd les aan de Glasgow School of Art te Glasgow (Verenigd Koninkrijk) en aan Duncan of Jordanstone College of Art te Dundee (Verenigd Koninkrijk). Ook gaf  zij les aan Edinburgh College of Art (Verenigd Koninkrijk) (1985-2007). Van 1985 was Hogg hoofd van de afdeling zilversmeden en sieraadontwerpen aan de Edinburgh College of Art te Edinburgh (Verenigd Koninkrijk). Ze gaf er les aan onder anderen Anna Gordon, Katy Hackney, Andrew Lamb en Grainne Morton.

In 2014 startte Hogg de serie Touch, als reactie op de touchscreens waarmee de mens zich omringt. Vingerafdrukken staan in reliëf voelbaar afgebeeld op sommige onderdelen.

Sieraden van Hogg werden en worden gepresenteerd door onder meer The Scottish Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Aberdeen Art Gallery & Museums, Aberdeen (Verenigd Koninkrijk)
Birmingham City Museum and Art Gallery, Birmingham (Verenigd Koninkrijk)
Metal Museum, Memphis (Verenigde Staten)
Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA), Middlesbrough (Verenigd Koninkrijk)
Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)
National Museum of Scotland, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich (Zwitserland)
Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Worshipful Company of Goldsmiths, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Alice & Louis Koch

Tentoonstellingen (selectie)
1970 – Pace Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1970 – Quantas Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1970 – Scensus Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1973 – British Craft Centre Gallery, London (Verenigd Koninkrijk)
1973 – The Craftsman’s Art, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1994 – The Scottish Gallery, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
2000 – Jerwood Applied Arts Prize Exhibition, Crafts Council, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2000 – Source, National Museum of Scotland, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
2000 – Treasures of the 20th Century, Goldsmiths’ Hall, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2001 – Artists Jewellery in Contemporary Europe, Lalaounis Museum, Athene (Griekenland)
2002 – Schmuck 2002, München (Duitsland)
2003 – KORU 1, Lappeenranta (Finland)
2004 – Dorothy Hogg, 10 Year Retrospective, The Scottish Gallery, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
2007 – Dorothy Hogg and Graduates of Edinburgh College of Art, Kyoto (Japan)
2009 – Collect 2009, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2009 – Creation II, Goldsmiths’ Hall, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2009 – La Crème, Lesley Craze Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2010 – Natural Beauty, Electrum Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2010 – Portrait of a Gallery, The Scottish Gallery, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
2011 – Craft in Dialogue, Dovecot, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
2011 – Objects of Status, Power & Adornment, Mobilia Gallery, Cambridge (Verenigde Staten)
2011 – Power of Making, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2011 – R and R Residencies and Retreats, Contemporary Applied Arts, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2012 – Hanging Around, Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)
2014 – Professor Dorothy Hogg MBE Retrospective, The Scottish Gallery, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
2021 – Malcolm Appleby and Friends, The Scottish Gallery, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk) (30 juli 2021 t/m 28 augustus 2021)
2021 – The Brooch Unpinned: The Goldsmiths’ Company Collection 1961–2021, The Goldsmiths’ Centre, Londen (Verenigd Koninkrijk) (12 april 2021 t/m 30 juni 2021)
2022 – Modern Heroine, Dorothy Hogg, The Scottish Gallery, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk) (3 maart 2022 t/m 26 maart 2022)

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
2009 – Inner Voice, Contemporary Applied Arts, Londen (Verenigd Koninkrijk) (26 juni 2009 t/m 22 augustus 2009) (Zoe Arnold, Matthew Brady, Helen Carnac, Birgit Laken, Beth Legg, Susan May, Sally Marsland, Maria Militsi, Alistair McCallum, Angela O’Kelly, Jessica Turrell, Mizuko Yamada)

Prijzen (selectie)
1967 – Diamonds International Award
1970 – zilveren medaille Royal College of Art, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1997 – Freeman of the Worshipful Company of Goldsmiths’ Londen (Verenigd Koninkrijk)
2001 – MBE by Her Majesty the Queen for services to jewellery and
silversmithing design
2005 – Brilliantly Brimingham Jewellery Award
2006 – Honorary Fellowship, Royal College of Art, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2007 – Fellowship of the Royal Society of Arts
2010 – Lifetime Achievement Medal, Goldsmiths’ Craft and Design
Council London

Residencies (selectie)
2008 – Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson, B. (2019) Rings of the 20th and 21st centuries, the Alice and Louis Koch collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905160
Goring, E. en Hogg, D. (2014) Professor Dorothy Hogg MBE Retrospective. Edinburgh: The Scottish Gallery ISBN 9781910267059

Links
• RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/05/01/dorothy-hogg/

Geef een reactie