Bron

Bron, Ruudt Peters, 2017. Foto met dank aan Ruudt Peters©
Bron, Ruudt Peters, 2017. Foto met dank aan Ruudt Peters©

Bron was de eerste museale monografische multimediale tentoonstelling van sieraadontwerper Ruudt Peters die werd geopend in CODA te Apeldoorn (Nederland) op 12 november 2017 en daar was te zien tot en met 28 januari 2018. Daarna reisde de tentoonstelling in afgeslankte vorm verder door het buitenland. Bij de tentoonstelling is een Engelstalige publicatie verschenen.

Bron
Aan het project is twee jaar lang door Ruudt Peters en zijn team gewerkt. Verschillende cultuurfondsen hebben subsidie verstrekt en ook is er een crowdfundingactie geweest om het project te realiseren. De tentoonstelling is zowel een installatie als een experience.

Op de eerste venue van de tentoonstelling in CODA zijn rond drie ovalen op de vloer 126 stolpen te zien met daarin telkens één of meerdere sieraden. De speciaal vervaardigde stolpen zijn gevat in een stalen profiel en staan in een voet van grijs natuursteen. Op 50 profielen bevinden zich QRcodes die verwijzen naar filmfragmenten waarin de eigenaar van het sieraad of een conservator, student, of museumdirecteur vertelt over zijn of haar band met het sieraad onder de stolp. De QRcodes zijn ook opgenomen in de bijbehorende publicatie. Bron is daarmee het eerste boek waarin naast reguliere teksten en afbeeldingen ook QRcodes die verwijzen naar inhoud op Vimeo zijn opgenomen. Vrijwel alle films zijn gemaakt door Peters. In de ovalen wordt in een loop een film van Alberto Gori (Pistoia (Italië), 1982) vertoond van modderbronnen in Japan met daarbij sieraden van Peters. Op een wand is een tijdlijn te zien met daarin een touchscreen.

Sieraden van bruikleengevers gaan niet op reis. De tentoonstelling zal met 80 sieraden uit de collectie van Peters rond twee ovalen verder reizen.

Venues (6)
12 november 2017 t/m 28 januari 2018: CODA, Apeldoorn Nederland)
18 mei 2018 t/m 8 juni 2018: Legnica Culture Centre, Legnica (Polen)
16 juni 2018 t/m 9 september 2018: Eesti Tarbekunsti-ja Disainimuuseum, Tallinn (Estland)
7 november 2018 t/m 10 december 2018: China Academy of Art, Hangzhou (China)
25 januari 2019 t/m 24 maart 2019: Designmuseo, Helsinki (Finland)
5 april 2019 t/m 22 september 2019: Museo del Gioiello, Vicenza (Italië)

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (27 november 2017) The making of Bron, One Artist, One Solo Exhibition, 20 Team Workers, 25 Ambassadors, 126 Showcases. Art Jewelry Forum.
Elenskaya, M. en Decker, A.P. (2017) Bron, Ruudt Peters. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 3897904993
Peters, R. (15 november 2021) Tank Toy cadeau: sieraden en bijzondere momenten. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/11/12/bron/

1 Comment

  1. Esther Zou je zo aardig willen zijn om aan het artikel de fondsen te vermelden dat is belangrijk voor de subsidie gever.

    Fonds 21 & BNG cultuurfonds hebben een financieele ondersteuning gegeven. Zie je straks Ruudt

    >

Geef een reactie