Bron

Bron, Ruudt Peters, 2017. Foto met dank aan Ruudt Peters©

Bron is de eerste museale monografische multimediale tentoonstelling van sieraadontwerper Ruudt Peters die wordt geopend in CODA op 12 november 2017 en daar is te zien tot en met 28 januari 2018. Daarna zal de tentoonstelling in afgeslankte vorm verder reizen naar het buitenland. Bij de tentoonstelling is een Engelstalige publicatie verschenen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Bron
Aan het project is twee jaar lang door Ruudt Peters en zijn team gewerkt. Verschillende cultuurfondsen hebben subsidie verstrekt en ook is er een crowdfundingactie geweest om het project te realiseren. De tentoonstelling is zowel een installatie als een experience.

Op de eerste venue van de tentoonstelling in CODA zijn rond drie ovalen op de vloer 126 stolpen te zien met daarin telkens één of meerdere sieraden. De speciaal vervaardigde stolpen zijn gevat in een stalen profiel en staan in een voet van grijs natuursteen. Op 50 profielen bevinden zich QRcodes die verwijzen naar filmfragmenten waarin de eigenaar van het sieraad of een conservator, student, of museumdirecteur vertelt over zijn of haar band met het sieraad onder de stolp. De QRcodes zijn ook opgenomen in de bijbehorende publicatie. Bron is daarmee het eerste boek waarin naast reguliere teksten en afbeeldingen ook QRcodes die verwijzen naar inhoud op Vimeo zijn opgenomen. Vrijwel alle films zijn gemaakt door Peters. In de ovalen wordt in een loop een film van Alberto Gori (Pistoia, 1982) vertoond van modderbronnen in Japan met daarbij sieraden van Peters. Op een wand is een tijdlijn te zien met daarin een touchscreen.

Sieraden van bruikleengevers gaan niet op reis. De tentoonstelling zal met 80 sieraden uit de collectie van Peters rond twee ovalen verder reizen.

Venues (4)
12 november 2017 t/m 28 januari 2018 – CODA, Apeldoorn
15 juni 2018 t/m 9 september 2018 – Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Tallinn
oktober 2018 t/m november 2018 China Academy of Art, Hangzhou
Museo del Gioiello, Vicenza

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (27 november 2017) The making of Bron, One Artist, One Solo Exhibition, 20 Team Workers, 25 Ambassadors, 126 Showcases. Art Jewelry Forum.
Elenskaya, M. en Decker, A.P. (2017) Bron, Ruudt Peters. Stuttgart: Arnoldsche. ISBN 3897904993

Links
• Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2017/11/12/bron/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s