Maaike vertelt

Petra Hartman, halssieraad, 2021. Foto Petra Hartman
Petra Hartman, halssieraad, 2021. Foto met dank aan Petra Hartman©

Door Marten Werkman

Mijn familie droeg destijds nog de Zeeuwse klederdracht. Daar maakten sieraden een belangrijk onderdeel van uit. Het was traditie om in kroonjaren jouw klederdrachtsieraden te krijgen. Ook ik kreeg in mijn kroonjaren sieraden. Dan mocht je mee om deze uit te kiezen in een chique juwelierszaak met vaste vloerbedekking, mahoniehouten vitrines en schattige damesstoeltjes.

Mijn dierbaarste herinnering bewaar ik aan een collier vrolijk beschilderd op zwart satijn door Petra Hartman met bijpassende pumps, met rozen, bont en engeltjes.

Dit droeg ik bij de opening van het Holland Festival in 1985. Avondkleding was gevraagd, maar als student had ik daar het geld niet voor (over). Dankzij dit sieraad voelde ik me supermooi gekleed.

Mijn eerste sieraad kreeg ik op mijn vijfde verjaardag, een zilveren ringetje met een rood steentje. Deze prachtige schat stopte ik zorgvuldig terug in het cadeaupapiertje. Spijtig genoeg verdween het daardoor ’s avonds in de kachel, waardoor ik ontroostbaar was.

Marten Werkman

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/11/21/maaike-vertelt/

Geef een reactie