Ost trifft West, exquisite Kostbarkeiten Art Deco

Cartier, 1925. Ost trifft West, Aga Khan Collection, 2018, goud, stenen
Cartier, 1925. Ost trifft West, Aga Khan Collection, 2018. Foto met dank aan Schmuckmuseum Pforzheim©
Cartier, 1925. Ost trifft West, Aga Khan Collection, 2018. Foto met dank aan Schmuckmuseum Pforzheim©

Ost trifft West, exquisite Kostbarkeiten Art Deco is een tentoonstelling van 5 mei 2018 tot en met 6 januari 2019 in het Schmuckmuseum Pforzheim. Op de expositie is de verzameling kostbare kleinoden uit het Art Deco tijdperk (1925-1935) te zien van prinses Catherine Aleya Beriketti Sursock (Alexandrië, 1938) en haar echtgenoot prins Sadruddin Aga Khan (Neuilly-sur-Seine, 17 januari 1933 – Boston, 12 mei 2003). Het is de eerste keer dat deze verzameling in zijn geheel in Europa wordt tentoongesteld.

Tentoonstelling
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de wortels van beide echtelieden die in het oosten liggen; hun leven echter vindt en vond voor het grootste deel plaats in het westen. Daarbij werd ten tijde van de art deco door Europese en Amerikaanse kunstenaars gretig gebruik gemaakt van exotische motieven en materialen, zoals het Chinese jade. Het oude Egypte was voorts een geliefde inspiratiebron, net als China en Japan. De kostbare dozen uit de verzameling Aga Khan zijn vaak ook geïnspireerd op inro: Japanse medicijnhouders, die aan een gordel werden gedragen, vergelijkbaar met chatelaines. De grote Europese juweliershuizen lieten zich verder ook inspireren door onder meer oosterse miniaturen die vanaf het einde van de negentiende eeuw begeerde verzamelobjecten waren geworden in het westen. De dialoog die de verschillende culturen in de kostbare kleinoden uit hun verzameling met elkaar aangaan is Beriketti Sursock en Aga Khan dan ook uit het hart gegrepen.

De oorsprong van de verzameling van 116 kostbaarheden ligt bij de liefde van Aga Khan voor zijn tweede vrouw, een Egyptische prinses, met wie hij in 1972 trouwde. Beriketti Sursock kreeg in de loop van haar dertigjarig huwelijk tientallen sigarettenkokers, lipstickhouders, uurwerken, nécessaires en poederdozen van haar echtgenoot. De stukken zijn gemaakt van kostbare materialen als edelstenen, edele metalen, koraal, email en parelmoer. Sommige objecten zijn voorzien van graveringen die van de prins’ liefde voor de prinses getuigen. Vaak zijn de objecten voorzien van door de prins geliefde voorstellingen van tuinen, bloemen, dieren, mensen, jachttaferelen en vooral grote katachtigen.

De helft van de collectie is geproduceerd door het Franse luxemerk Cartier. Een enkele keer wordt uit archieven of aan de hand van foto’s duidelijk dat stukken zijn vermaakt. Zo zijn soms bijvoorbeeld aparte lipstickhouders verwijderd.

De sigarettenhouders zijn vervaardigd in de tijd dat het roken van sigaretten enorm opgang deed. Niet langer rookten alleen mannen, ook vrouwen begonnen te roken na het recent verworven kiesrecht. De sigarettenhouders staan zo niet alleen symbool voor de verbondenheid en uitwisseling van culturen, maar ook voor vrouwenemancipatie.

Tentoongestelde kunstenaars (17)
Bensimon
Black, Starr & Frost
Boucheron
Bulgari
Cartier
Maurice Couet
Dusausoy
Janesich
Lacloche Frères
Linzeler & Marchak
Marzo
Most & Fogel
Ostertag
Strauss, Allard & Meyer
Tiffany
Van Cleef & Arpels
Verger Frères

Bibliografie (selectie)
Davis, S. (2017) Jeweled Splendours of the Art Deco Era, The Prince and Princess Sadruddin Aga Khan Collection. New York: Thames & Hudson. ISBN 9780500519479

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2018/11/04/ost-trifft-west-exquisite-kostbarkeiten-art-deco/

Geef een reactie