Anne Hull Grundy

Frederick James Partridge, haarkam, circa 1905-1910. Foto The Fitzwilliam Museum
Fred Partridge, haarkam, circa 1905-1910. Foto met dank aan The Fitzwilliam Museum©
Frederick James Partridge, haarkam, circa 1905-1910. Foto met dank aan The Fitzwilliam Museum©

Anne Hull Grundy (geboren Ullmann, Neurenberg (Duitsland), 1926 – Verenigd Koninkrijk, 1984) was actief als verzamelaar van onder meer sieraden uit voornamelijk de negentiende en vroege twintigste eeuw. Ook schreef zij met enige regelmaat artikelen over kunst.

Biografie
Ullmann werd geboren in een Joodse familie van bankiers en industriëlen. In 1933 emigreerde het gezin op de vlucht voor nazi’s naar het Verenigd Koninkrijk. Ullmanns vader vergaarde een fortuin met onder anderen Mettoy, dinky-toys van metaal. Ullmann verzamelde al vanaf elfjarige leeftijd; zij werd door haar chauffeur rondgereden langs allerlei antiekzaken in het Londense West End en kocht onder anderen keramiek, sieraden, objecten van ivoor en netsuke (Japanse golderknopen). Haar focus richtte zich op Japans ivoor en Europese sieraden.

Ullmann trouwde in 1949 met de kunstenaar en entomologist John Hull Grundy. Kort daarna raakte zij aan bed gekluisterd voor de rest van haar leven door een defect aan haar luchtwegen. Vanuit haar kolossale speciaal ontworpen bed omringd door kasten correspondeerde zij met handelaren om haar verzameling sieraden uit te breiden. Handelaren kwamen ook met waar bij haar langs.

In tegenstelling tot de meeste verzamelaars van sieraden -die Hull Grundy als call girls and rich dumb wives omschreef- bracht Hull Grundy als een van de eersten op haast wetenschappelijke wijze een verzameling sieraden bijeen. Tegen alle smaakconventies in had zij speciale belangstelling voor sieraden van ongebruikelijke materialen zoals staal, git, koraal en paste. Hull Grundy had ook belangstelling voor verantwoordelijkheidstekens en originele verpakkingen van de sieraden; zaken die informatie prijsgeven over het ontstaan, de herkomst en de context van de objecten.

Toen Hull Grundy in 1976 een catalogus van het British Museum in handen kreeg (Jewellery through 7000 years) realiseerde ze zich dat de collectie sieraden van het museum niet verder ging dan de achttiende eeuw. Dat bleek een extra stimulans voor haar om te speuren naar achttiende- en negentiende-eeuwse objecten waarmee ze de museumcollectie zou kunnen aanvullen.

Tegen het einde van haar leven schonk Hull Grundy steeds delen uit haar verzameling sieraden aan verschillende musea in het Verenigd Koninkrijk, bij voorkeur aan musea die nog geen sieradencollectie hadden. Zo gaf zij circa 1000 sieraden aan Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, waaronder Schotse en Europese stukken. De sieraden met git gingen naar Harrogate en juwelen die betrekking hadden op de kust stuurde zij naar Weston-super-Mare.

Een ander deel van haar verzameling sieraden en objecten van metaal schonk zij tussen 1982 en 1984 aan The Fitzwilliam Museum in Cambrdige (Verenigd Koninkrijk). In 2018 werd daar in de tentoonstelling Designers & Jewellery 1850 – 1940: Jewellery & Metalwork from The Fitzwilliam Museum in The Fitzwilliam Museum in Cambridge (Verenigd Koninkrijk) voor het eerst werk uit haar verzameling getoond. Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen. Het grootste deel echter van haar sieraden -in de vorm van vogels- schonk Hull Grundy in 1978 aan het British Museum.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Charles Robert Ashbee
John Brogden
Castellani
Child & Child
Sibyl Dunlop
Carlo Giuliano
Carlo & Arthur Giuliano
Ferdinand Giuliano
Hunt and Roskell
Archibald Knox
Liberty & Co
Frederick James Partridge
Phillips Brothers
Phillips Brothers & Son
Ernesto Rinzi
Watherston & Brogden
Watherston & Son
Henry Wilson

Tentoonstellingen (selectie)
2018 – Designers & Jewellery 1850 – 1940: Jewellery & Metalwork from The Fitzwilliam Museum, The Fitzwilliam Museum, Cambridge (Verenigd Koninkrijk)

Bibliografie (selectie)
Ritchie, H. (2018) Designers & Jewellery, Jewellery and Metalwork from The Fitzwilliam Museum 1850-1940. Londen: Philip Wilson Publishers. ISBN 1781300674

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/11/02/anne-hull-grundy/

Geef een reactie