Edwin Dieperink

Voor de Vlam, glasinstrumentmaker Edwin Dieperink, Nationaal Glasmuseum, 2024. Foto met dank aan Maja Houtman©
Voor de Vlam, glasinstrumentmaker Edwin Dieperink, Nationaal Glasmuseum, 2024. Foto met dank aan Maja Houtman©
Voor de Vlam, glasinstrumentmaker Edwin Dieperink, Nationaal Glasmuseum, 2024. Foto met dank aan Maja Houtman©

##Edwin Dieperink (Oostzaan (Nederland), 28 augustus 1952) was en is onder meer actief als glaskunstenaar. Dieperink woont en werkt in Amsterdam (Nederland).

Biografie
Dieperink werkt samen met mensen als Melvin Anderson, Mieke Groot, Evert Nijland en Katja Prins. Ook werkte hij voor Idiots. In samenwerking met de sieraadontwerpers vervaardigt hij onderdelen van glas.

Dieperink is opgeleid om glas te maken ten behoeve van laboratoriumbenodigdheden. Dieperink werkt vaak decennia lang samen met beeldende kunstenaars. Vaak samen ontdekken ze nieuwe mogelijkheden en ontwikkelen nieuwe toepassingen.

Na ruim 50 jaar als glasblazer te hebben gewerkt is Dieperink in 2023 met pensioen gegaan. Ter gelegenheid daarvan vindt een tentoonstelling plaats in het Nationaal Glasmuseum te Leerdam (Nederland), waar een overzicht met werk van Dieperink is te zien dat hij in samenwerking met andere kunstenaars tot stand bracht.

Werk in openbare collecties (selectie)
Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (New York State, Verenigde Staten) (i.s.m. Mieke Groot)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland) (i.s.m. Melvin Anderson: BK-2018-2-83; i.s.m. Mieke Groot: BK-2010-2-120; i.s.m. Evert Nijland: BK-2018-2-60)

Tentoonstellingen (selectie)
2024 – Voor de Vlam, glasinstrumentmaker Edwin Dieperink, Nationaal Glasmuseum, Leerdam (Nederland) (13 januari 2024 t/m 23 juni 2024)

Bibliografie (selectie)
Stigter, S. (2019) ‘Evert Nijland over glas’. KM, nr. 112, pp. 4-7. ISSN 0927-1058

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2024/02/06/edwin-dieperink/

Geef een reactieReactie annuleren