Verborgen Schatten

Fatma Kocuman, 2023. Foto Muhammed Sag
Fatma Kocuman, 2023. Foto Muhammed Sag
Fatma Kocuman, 2023. Foto met dank aan Verwey Museum Haarlem, Muhammed Sag©

##Verborgen Schatten is een tentoonstelling in het Verwey Museum Haarlem te Haarlem (Nederland) waar werk van de leden van het Haarlems Sieraad Collectief (HSC) is te zien. De expositie vindt plaats van  1 november 2023 t/m 21 januari 2024.

De tentoonstelling is een aanvulling en reactie op een andere tentoonstelling in het Verwey Museum Haarlem: Vrouwelijke Turkse Pioniers die plaatsvindt tot 29 september 2023 tot en met 7 april 2024. Deze expositie geeft een beeld van hoe de eerste Turkse vrouwelijke gastarbeiders in Haarlem (Nederland) arriveerden in 1963. Hoe zij niet slechts tijdelijk kwamen, maar bleven en inmiddels nieuwe generaties hebben voortgebracht.

Vrouwelijke Turkse Pioniers in het Verwey Museum Haarlem
Het Verwey Museum Haarlem wil dit vaak vergeten onderdeel van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht brengen. Het museum doet dit niet alleen met werk van de fotografen Bertien van Manen (1942) en Cigdem Yuksel (1989), maar ook met persoonlijke objecten van de Turkse vrouwen en hun (Nederlandse) nazaten die (nog steeds) in Haarlem (Nederland) wonen.

Haarlems Sieraad Collectief
Het Haarlems Sieraad Collectief (HSC) staat bekend om tentoonstellingen die een relatie aangaan met de locatie zelf of met de mensen uit die omgeving of een groep met bepaalde kenmerken. De zeven huidige leden van het HSC tonen hun werk in het Verwey Museum Haarlem met zes wandpanelen waarop sieraden zijn bevestigd. Ook is er een tafelvitrine met daarin zowel sieraden áls penningen van Jennifer Hoes. De sieraadontwerpers geven een reactie op de levens van de van oorsprong Turkse vrouwen dat zich al zestig jaar lang grotendeels afspeelt in Haarlem (Nederland) tussen de Turkse en de Nederlandse cultuur.

Tentoongestelde sieraadontwerpers (7)
Sylvia Blickman
Judith Bloedjes
Hilde Foks
Jeanet Gem
Jennifer Hoes
Floor Max
Annemiek Steenhuis

Tentoonstelling
2023 – Verborgen Schatten, Verwey Museum Haarlem, Haarlem (Nederland) (1 november 2023 t/m 21 januari 2024)

Bibliografie (selectie)

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/11/30/verborgen-schatten/

Geef een reactieReactie annuleren