amethist

Terhi Tolvanen, Amethyst Flower, ring, 2014. amethist
Terhi Tolvanen, Amethyst Flower, ring, 2014. amethist
Terhi Tolvanen, Amethyst Flower, ring, 2014. Foto met dank aan Terhi Tolvanen©

##Amethist (SiO₂) is een violette steensoort die onder meer door sieraadontwerpers wordt verwerkt. Amethist is een kwartsvariëteit en heeft een hardheid van 7 op de hardheidsschaal van Mohs.

Geschiedenis
De kleur in amethist komt tot stand door ijzer in combinatie met ioniserende straling.

Amethist was bekend bij de oude Egyptenaren, de oude Grieken, de Etrusken en de Romeinen. De oude Grieken en de oude Romeinen pasten de steen toe in zegelringen. De oude Grieken associeerden de steen, waarschijnlijk vanwege de kleur, met de god van de wijn: Bacchus. Het Griekse amethustos betekent niet dronken. Ze gingen ervan uit dat de steen voor dronkenschap behoedde. Een amethist in een glas wijn zou een drinker beschermen tegen vergiftiging.

De keizerlijke kleur paars van de steen was in Europa geliefd bij zowel de clerus als de aristocratie. Volgens de Middeleeuwse Vlaamse dichter Jacob van Maerlant zou amethist dronkenschap verdrijven.

In de negentiende eeuw werden amethistmijnen in Brazilië ontdekt en werd de steen op grote schaal gebruikt in sieraden.

Na de Victoriaanse tijd raakte amethist uit de mode. In de jaren veertig van de twintigste eeuw raakte de steen opnieuw in zwang.

Amethist geldt als symbool voor verliefden en staat voor matigheid. De steen zou ook beschermen tegen tovenarij en hekserij.

Door amethist te branden verandert de steen van kleur. Afhankelijk van de temperatuur ontstaan kleurloze, lichtgele, groene of roodbruine varianten. Sommige amethisten verliezen in daglicht geleidelijk hun kleur. De oorspronkelijke kleur kan worden teruggegeven met radiumbestraling.

Vooral in Brazilië wordt amethist gedolven. Ook in Arizona (Verenigde Staten), Armenië, Australië, Bolivia, Bulgarije, Canada, China, Congo, Duitsland, Frankrijk, Georgia (Verenigde Staten), Ierland, India, Japan, Korea, Maine (Verenigde Staten), Mexico, Montana (Verenigde Staten), Myanmar, Rusland (Siberië), Slowakije, Sri Lanka, Tsjechië, Zimbabwe en Zwitserland is amethist gevonden.

Werk in openbare collecties (selectie)
British Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Catharina de Grote

Sieraadontwerpers die amethist toepassen (selectie)
Louis Beschor
Herman Hermsen
Daphne Krinos
Jan Matthesius
Terhi Tolvanen

Bibliografie (selectie)
Bernstein, B. (2022) The Modern Guide to Antique Jewellery. Woodbridge: ACC Art Books. ISBN 9781788841580
Munn, G. (2002) Tiaras Past and Present. Londen: V&A Publications. ISBN 9781851773596

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/03/09/amethist/

Geef een reactieReactie annuleren