Ter nagedachtenis aan Marjan Unger (1946-2018)

Marjan Unger, SAF 2017. Foto met dank aan SAF©
Marjan Unger, SAF 2017. Foto met dank aan SAF©

2 juli 2018

In de avond van 27 juni overleed Marjan Unger thuis aan de gevolgen van botkanker in haar geboorte- en woonplaats Bussum (Nederland).

Zowel op nationaal als op internationaal niveau geniet Marjan Unger bekendheid als expert en verzamelaar van sieraden en design. Niemand in de wereld van het (Nederlandse) sieraad die haar niet heeft gekend; Unger was alomtegenwoordig. Ze leidde sieraadontwerpers op, ze realiseerde uiteenlopende publicaties over het vakgebied en was een graag geziene gast en spreker op openingen, lezingen, symposia en congressen.

Vele sieraadontwerpers steunde Unger door al in een vroeg stadium werk van ze aan te kopen. Dat deed ze onder meer op beurzen en eindexamententoonstellingen en in galeries.

Ook voor mij heeft Unger een leidende rol gespeeld. Weliswaar passief, maar zeer zeker bepalend wat betreft mijn professionele kunsthistorische verdieping. Toen de eerste schenking sieraden van de Ungers in 2010 in het Rijksmuseum aankwam heb ik mij over de registratie ontfermd. Veel kunstenaars uit hun collectie waren nieuw in de verzameling van het museum en bleken niet of nauwelijks bekend bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische documentatie (RKD). Vaak en lang heb ik gezocht op het net naar meer informatie over sieraadontwerpers. Bijna niemand had een eigen website in 2010, terwijl kunstenaars die nu vrijwel allemaal hebben.

Een latente liefde ontwaakte tijdens de digitale speurtochten en koppelde zich aan de schrijverij, een geliefde bezigheid reeds vanaf mijn kindertijd. Toen mijn inspanningen op de Nederlandstalige Wikipedia het sieradenlandschap te beschrijven stelselmatig werden geboycot (vrijwel al mijn bijdragen werden als irrelevant bestempeld en klakkeloos verwijderd) is het zaadje voor hedendaagsesieraden.nl ontkiemd. Oktober 2016 is de website gelanceerd tijdens het veertigjarig jubileumfeest van Galerie Ra.

Na de publicatie van een kloek boek (Jewellery Matters) in samenwerking met Rijksmuseum conservator en restaurator Suzanne van Leeuwen, schonken Marjan Unger en haar echtgenoot Gerard Unger begin 2018 voor de tweede keer een verzameling sieraden aan het Rijksmuseum. Wederom mocht ik de registratie verzorgen. Uit beide schenkingen zijn op dit moment delen te zien in het Rijksmuseum: in de Special Collections en op de tweede helft van de afdeling Twintigste Eeuw. In het voorjaar werd bekend gemaakt dat het woonhuis van de Ungers in Bussum dat was verbouwd door Mart van Schijndel werd toegevoegd aan de collectie van de Vereniging Hendrick de Keijser. Dank, dank, Marjan & Gerard Unger voor de inspiratie en het nagelaten culturele erfgoed.

Esther Doornbusch

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/ter-nagedachtenis-aan-marjan-unger-1946-2018/

Geef een reactie