40 Jaar Marzee!

Marie-José van den Hout, Amsterdam, 2017. Foto met dank aan Hanno Lans©
Marie-José van den Hout, Amsterdam, 2017. Foto met dank aan Hanno Lans©

#Wat begon als een familie aangelegenheid is uitgegroeid tot de grootste in zijn soort wereldwijd. Vandaag, 9 juni 2019 wordt gevierd dat Galerie Marzee veertig jaar bestaat. Galerie Marzee is meer museum dan galerie: altijd is er veel en baanbrekend werk te zien. De galerie onder gepassioneerde leiding van Marie-José van den Hout biedt een prachtig en rijk gevarieerd podium aan zowel jonge als gevestigde sieraadontwerpers.

De galerie aan de Waalkade die ik voor het eerst bezocht op 22 juni 2012 heeft alle kenmerken van een museum: hoogwaardige expositieruimtes, een semi-permanente opstelling van de vaste collectie en altijd wat nieuws om te zien in de vorm van drie of meer tijdelijke tentoonstellingen.

Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van Galerie Marzee zijn er aan de Waalkade op 9 juni 2019 drie nieuwe tentoonstellingen geopend. Op de eerste tentoonstelling is werk te zien van kunstenaars van de galerie, die speciaal voor deze gelegenheid een nieuw werk hebben gemaakt. Deze expositie geeft een actueel en internationaal overzicht van sieraden en zilverwerk anno 2019.

De tweede expositie laat op uitnodiging van Marie-José van den Hout gemaakte persoonlijke geschenken in de vorm van een houten doosje van kunstenaars, collega’s en vrienden van Van den Hout zien. De derde tentoonstelling is tere ere van verzamelaar Jur van Lee (1919) en toont een selectie van 100 sieraden uit de collectie van bijna 400 werken van Thea & Jur van Lee-Ellis. Deze verzameling is recent geschonken aan de Stichting Marzee Collectie. Jur van Lee zou dit jaar 100 jaar zijn geworden.

De recent onderzochte geschiedenis van de galerie die heeft geresulteerd in de veertig nieuwe hieronder vermelde artikelen bevat interessant (beeld)materiaal. Daaronder bevinden zich foto’s van burgemeesters en ministers die tentoonstellingen openen alsook van Marie-José van den Hout aan de nationale televisietafel bij Sonja Barend. Buiten dat is er nog veel meer nieuws te zien en te lezen; zowel in Galerie Marzee als op hedendaagsesieraden.nl

De galerie bestaat dit jaar 40 jaar en dat is meer dan een felicitatie waard. Proficiat, Marie-José van den Hout en medewerkers!

Esther Doornbusch

De jubileumtentoonstellingen zijn te zien van 9 juni 2019 tot en met 10 augustus 2019.

40 nieuwe artikelen op hedendaagsesieraden.nl
Ter viering van 40 jaar Galerie Marzee zijn er vandaag (9 juni 2019) 40 nieuwe artikelen op hedendaagsesieraden.nl geplaatst die nauw verband houden met de galerie.

 1. Amulet
 2. Atelier Ravary
 3. Rike Bartels
 4. David Clarke
 5. Hilde De Decker
 6. Noam Elyashiv
 7. Frame
 8. Afke Golsteijn
 9. Dana Hakim
 10. Simone ten Hompel
 11. Marie-José van den Hout
 12. David Huycke
 13. Karin Johansson
 14. Junwon Jung
 15. Kammen
 16. Rudolf Kocéa
 17. Okinari Kurokawa
 18. Marzee Eindexamenprijs
 19. Marzee Prijs
 20. Marta Mättsson
 21. Lotte Menkman
 22. Sieraden, de keuze van Almere
 23. Sieraden, de keuze van Amersfoort
 24. Sieraden, de keuze van Apeldoorn
 25. Sieraden, de keuze van Arnhem
 26. Sieraden, de keuze van Gorcum
 27. Sieraden, de keuze van Nijmegen
 28. Sieraden, de keuze van Roermond
 29. Sieraden, de keuze van Schiedam
 30. Sieraden, de keuze van Zwolle
 31. Sieraden, de keuze van het Europarlement
 32. Etsuko Sonobe
 33. Despo Sophocleous
 34. Hans Stofer
 35. Tatort III – Tatwort
 36. Karola Torkos
 37. Tarja Tuupanen
 38. Julia Walter
 39. Andrea Wippermann
 40. Marta de Wit

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/40-jaar-marzee/

Geef een reactie