Patrick Kelly

Patrick Kelly, broche van plastic en metaal, 1985-1989. Collectie Philadelphia Museum of Art, 2004-136-1. Foto Philadelphia Museum of Art
Patrick Kelly, broche van plastic en metaal, 1985-1989. Collectie Philadelphia Museum of Art, 2004-136-1
Patrick Kelly, broche van plastic en metaal, 1985-1989. Collectie Philadelphia Museum of Art, 2004-136-1. Foto met dank aan Philadelphia Museum of Art, publiek domein (CC0 1.0)

##Patrick Kelly (Vicksburg (Mississippi, Verenigde Staten) 24 september 1954 – Parijs (Frankrijk), 1 januari 1990) was onder meer actief als modeontwerper en sieraadontwerper. Kelly woonde en werkte in Parijs (Frankrijk).

Biografie
Kelly groeide op bij zijn moeder Letha Mae Kelly en zijn vader Danie S. Kelly (-1969), onderwijzer en taxichauffeur. Na de middelbare school (-1972) bezocht hij korte tijd Jackson State University. Daarna verhuisde hij naar Atlanta (Georgia, Verenigde Staten) en ging aan het werk in een tweedehandswinkel. Met regelmaat paste Kelly de kleding aan naar eigen ideeën. Verder is Kelly opgeleid aan Parsons The New School for Design in New York (New York State, Verenigde Staten).

Model Pate Cleveland (1950) raadde Kelly aan naar New York (New York State, Verenigde Staten) te gaan en daar zijn eigen label te beginnen. In 1980 vestigde Kelly zich in Parijs (Frankrijk) en in 1985 richtte hij samen met zijn vriend, de fotograaf Bjorn Guil Amelan zijn merk Patrick Kelly Paris op. Kelly was de eerste Amerikaan die in 1988 werd toegelaten tot Chambre syndicale du prêt-à-porter des couturiers et des créateurs de mode. Kelly vervaardigde sieraden van materialen als plastic en metaal. In 1986 werkte Kelly samen met David Spada aan een sieradenlijn.

Kelly was trots op zijn Afrikaanse afkomst en verzamelde Zwarte memorabilia. Zo had hij een collectie van meer dan 6000 Zwarte poppen. Kelly hield van pop art. Kelly heeft ook ontwerpen gemaakt voor Benetton en vond het belangrijk dat zijn ontwerpen voor iedereen bereikbaar waren. In zijn shows liepen niet alleen superslanke modellen, maar ook zwangere modellen of modellen met een maatje meer. Kelly maakte ontwerpen voor iedereen.

Werk van Kelly werd verkocht door warenhuizen als Bloomingdales en Bergdorf Goodman. Het Philadelphia Museum of Art in Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten) heeft tientallen sieraden van Kelly in de collectie. Deze zijn geschonken door Bjorn Guil Amelan en Bill T. Jones.

Kelly is overleden aan de gevolgen van AIDS en is begraven op Père Lachaise in Parijs (Frankrijk).

Werk in openbare collecties (selectie)
Metropolitan Museum of Art, New York (New York State, Verenigde Staten)
Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Naomi Campbell
Diana
Grace Jones
Madonna
Isabella Rossellini

Bibliografie (selectie)
Franceschini, M. (4 februari 2021) Patrick Kelly: American roots, Parisian style. europeana.
Grant, S. (1 september 2021) A Return to Legacy: Exploring African American Jewelry Heritage. NJW.

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/08/22/patrick-kelly/

Geef een reactie