Mona von Bismarck

Halssieraad met diamanten en saffier, 1935. Collectie Mona von Bismarck, geschonken aan National Museum of Natural History, Washington D.C. Foto Jorfer, diamanten, saffieren, platina
Halssieraad met diamanten en saffier, 1935. Collectie Mona von Bismarck, geschonken aan National Museum of Natural History, Washington D.C. Foto Jorfer, diamanten, saffieren, platina
Halssieraad met diamanten en saffier, 1935. Collectie Mona von Bismarck, geschonken aan National Museum of Natural History, Washington D.C. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Jorfer, publiek domein

##Mona von Bismarck (geboren Margaret Edmona Travis Strader, Louisville (Kentucky, Verenigde Staten), 5 februari 1897 – Parijs (Frankrijk), 10 juli 1983) was onder meer actief als filantroop en verzamelaar van onder meer werk van sieraadontwerpers.

Biografie
Von Bismarck werd geboren in een eenvoudig milieu als Mona Strader en haar ouders, Bird O’Shockeny () en Robert Sims Strader, scheidden in 1902. Von Bismarck en haar broer werden opgevoed in Lexington (Kentucky, Verenigde Staten) door de grootmoeder van vaders kant.

Na twee gestrande huwelijken opende Von Bismarck in 1926 samen met haar vriendin Laura Merriam Curtis in New York (Verenigde Staten) een kledingzaak. Datzelfde jaar trouwde ze met de puissant rijke ondernemer Harrison Williams (1873-1953). Een jaar lang ging het paar op huwelijksreis op Williams jacht The Warrior, het duurste pleziervaartuig ter wereld op dat moment.

Von Bismarck trouwde vijf keer was de eerste Amerikaanse vrouw die door een groep modeontwerpers in 1933 werd uitgeroepen tot best geklede vrouw ter wereld. Salvador Dalí schilderde in 1943 haar portret.

Verschillende keren liet Von Bismarck haar sieraden vermaken om met de veranderende modes mee te gaan. Daardoor zijn er weinig van haar sieraden uit de tijd van de Art Déco in oorspronkelijke vorm bewaard gebleven.

Naast sieraden verzamelde Von Bismarck ook andere kunstobjecten. Ze had huizen en appartementen in onder meer New York (Verenigde Staten), Palm Beach (Verenigde Staten), Parijs (Frankrijk) en ook op het eiland Capri (Italië), waar ze afwisselend tijd doorbracht. Ze kocht schilderijen van onder anderen Fragonard, Tiepolo en Goya.

De laatste jaren van haar leven verslechterde het gezichtsvermogen van Von Bismarck. Ze had zich teruggetrokken uit het sociale leven en besteedde haar tijd aan het ordenen van haar archief en het verdelen van haar bezit. In 1967 schonk Von Bismarck een halssieraad van platina met diamanten en een enorme saffier van Cartier aan Smithsonian Institution. De saffier van 98.56 karaat (19,712 gram) kocht Von Bismarck tijdens haar huwelijksreis met Williams in 1926 in Birma, waar de steen is gemijnd. Haar foto’s en haar archief schonk Von Bismarck in 1976 aan Filson Historical Society. Het archief bevat vooral correspondentie, onder meer met Wallis Simpson en Jean Schlumberger.

Von Bismarck overleed op zesentachtigjarige leeftijd en is begraven in een jurk van Givenchy bij haar echtgenoten Harrison Williams en Albrecht Edzard Heinrich Karl von Bismarck (1903-1970), in Locust Valley Cemetery, op Long Island (Verenigde Staten).

Het testament van Von Bismarck bepaalde dat een groot deel van haar vermogen werd ondergebracht in het American Center for Art and Culture in Parijs (Frankrijk). Het instituut is gevestigd in het Parijse verblijf van Von Bismarck en is in het leven geroepen om artistieke uitwisseling tussen Frankrijk en de Verenigde Staten te bevorderen.

Op 16 mei 2017 gingen bij Sotheby’s in Genève (Zwitserland) juwelen uit de collectie van Von Bismarck onder de hamer tijdens de veiling Magnificent Jewels and Noble Jewels. De meeste sieraden in deze veiling waren voorzien van diamanten. Ook zijn er stenen als robijn, saffier en turkoois in de sieraden verwerkt.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Gilbert Albert
Suzanne Belperron
René Boivin
Wilhelm James Andreevitch Bolin
Boucheron
Bulgari
Cartier
Chanel
Chopard
De Beers
Georges Fouquet
Louis M. Gérard
Graff
Gübelin
Illario
Janesich
Kessaris
Koenig Design
Marchak
Marina B.
Meister
Mellerio
David Morris
Joel Arthur Rosenthal (JAR)
Karl Rothmüller
Jean Schlumberger (voor Tiffany)
Pierre Sterlé
Tabbah
Tiffany
Van Cleef & Arpels
David Webb
Harry Winston

Werk in openbare collecties (selectie)
National Museum of Natural History, Washington D.C. (Verenigde Staten)

Bibliografie (selectie)
Bennett, D. en Mascetti, D. (2021) Understanding Jewellery, The 20th Century, Woodbridge: ACC Art Books. ISBN 9781788841207

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/05/28/mona-von-bismarck/ ‎

Geef een reactie