Brigitte Lang

Brigitte Lang, Abwehrreaktion, IV, 1982. Foto Bildrecht Wien, 2022
Brigitte Lang, Abwehrreaktion, IV, 1982. Foto Bildrecht Wien, 2022
Brigitte Lang, Abwehrreaktion, IV, 1982. Foto met dank aan arnoldsche, Bildrecht Wien, 2022©

##Brigitte Lang (Feldbach (Oostenrijk), 1953) was en is onder meer actief als sieraadontwerper en fotograaf. Zij woont en werkt in Perchtoldsdorf (Oostenrijk).

Biografie
In 1973 ging Lang op vijftienjarige leeftijd naar Ortweinschule in Graz (Oostenrijk). Een van haar docenten, Richard Kriesche (1940), stelde dat ook zweet op de huid een sieraad kon zijn.

Tussen 1981 en 1985 vervaardigde Lang de serie Defense Reactions. Stukken uit deze collectie zijn opgenomen in de verzameling van de Weense Sammlung Verbund. Lang is daarmee de enige sieraadontwerper die is vertegenwoordigd in deze feministische collectie. Gabriele Schor (1961) is de samensteller van deze verzameling.

In de jaren tachtig had Lang een relatie met een schilder. In de verhouding werd gevochten en de schilder maande Lang bevalligere sieraden te maken. De schilder vernielde sieraden van Lang. Daaruit voortkomend vervaardigde Lang sieraden om zichzelf te beschermen. Vandaar dat de sieraden uit die periode gemaakt zijn op de verhoudingen van het lichaam van Lang.

Sommige van deze sieraden kunnen buiten het lichaam ook worden bevestigd op een doek. Vormen van borsten en vulva’s vervaardigde Lang daarop van paardenhaar en nylonkousen. Er bestaan verschillende foto’s, ook in de Sammlung Verbund, waarop Lang de sieraden draagt.

Sieraden van Lang zijn vervaardigd van materialen als roestvrij staal, acryl, messing, katoen, hout, katoen en verf.

Werk in openbare collecties (selectie)
Sammlung Verbund, Wenen (Oostenrijk)

Tentoonstellingen (selectie)
1987 – Europalia, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel (België)
2022 – Mit Eigensinn: Schmuck aus Österreich, Künstlerinnen im Fokus / A Mind of Their Own: Jewellery from Austria, Focusing on Women Artists, Museum Angerlehner, Thalheim bei Wels (Oostenrijk) (3 april 2022 t/m 25 september 2022)

Bibliografie (selectie)
Guttmann, U., Hammer, S, Hölscher, P. en Kutschera, G. (2022) Mit Eigensinn: Schmuck aus Österreich, Künstlerinnen im Fokus / A Mind of Their Own, Jewellery from Austria, Focusing on Women Artists. Stuttgart: arnoldsche. ISBN 9783897906594
Kielmann, K. (26 juli 2021) The Body is such a good Canvas, Brigitte Lang on Jewelry and Feminism. Art Jewelry Forum.

Links
Wikidata
• Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/05/18/brigitte-lang/

Geef een reactie