Karen McCreary

Karen McCreary, armband. Foto Galerie Beeld & Aambeeld
Karen McCreary, armband. Foto Galerie Beeld & Aambeeld
Karen McCreary, armband. Foto met dank aan Galerie Beeld & Aambeeld©

Karen McCreary (Los Angeles (Verenigde Staten), 1953 – Verenigde Staten, 2020) was onder meer actief als sieraadontwerper.

Biografie
De moeder van McCreary was werkzaam als secretaresse en de vader van McCreary was helikopterpiloot en bouwde helikopters. Voor hun werk zijn ze naar de West Coast verhuisd. McCreary groeide op in in het zuiden van Californië (Verenigde Staten), maar bracht de zomers door in een kleine plaats in North Carolina (Verenigde Staten). Van haar moeder en grootmoeder leerde McCreary handwerken. Ze maakten hun eigen kleding. Op vanzelfsprekende wijze vloeide daaruit voort dat McCreary ook haar eigen sieraden maakte.

Toen McCreary in 1971 de middelbare school had afgerond zette ze zich samen met anderen in om de leeftijd voor stemrecht te verlagen van 21 naar 18. Immers: als de Amerikaanse overheid mensen van 18 jaar oud genoeg vindt om als militair de oorlog in Vietnam te worden ingestuurd, dan zouden deze mensen toch ook mogen stemmen. De stemgerechtigde leeftijd werd verlaagd naar 18 jaar.

In 1974 ging McCreary sieraadontwerpen studeren aan California State University te Long Beach (Verenigde Staten) (1974-1977). Ze kreeg er les van onder anderen Dieter Muller-Stach en Alvin Pine. Recyclage werd juist op dat moment een belangrijk onderdeel van het curriculum. Ook omdat de prijzen van goud en zilver de pan uit waren gerezen en deze materialen voor studenten onbetaalbaar waren geworden. Vanwege de hoogontwikkelde (ruimtevaart)industrie in het zuiden van Californië (Verenigde Staten) waren er ruim voldoende alternative materialen voor handen: aluminium, titanium en verschillende kunstharsen.

Na haar opleiding ging McCreary aan het werk in een sieradenatelier en had zij een eigen atelier in de garage bij haar huis. McCreary was toen getrouwd met de elektrotechnisch bedreven Bob Duckson en hij realiseerde de elektronica die zij gebruikte in haar sieraden.

Toen Ronald Reagan (1911-2004) in 1980 president van de Verenigde Staten werd, draaide hij allerlei milieubeschermingsmaatregelen van zijn voorgangers terug. Hij schilderde milieuactivisten af als radicalen. Ook hiertegen ageerde McCreary.

McCreary vervaardigde sieraden die zonder omhaal verwijzen naar de ecologische en nucleaire ramp waarop de mens de aarde laat afstevenen. Eind jaren zeventig maakte McCreary vooral politiek en sociaalmaatschappelijk geëngageerde sieraden. Sieraden van McCreary zijn vervaardigd van materialen als acrylaat, soms voorzien van LEDlampjes.

Met regelmaat droeg McCreary haar eigen sieraden. Het liefst echter zag zij haar sieraden terug in tentoonstellingen, zodat haar boodschap door grote hoeveelheden mensen konden worden opgepakt. McCreary zag sieraden als communicatiemiddel.

McCreary is overleden aan de gevolgen van kanker.

Sieraden van McCreary worden en werden gepresenteerd door onder meer Galerie Beeld & Aambeeld en Jewelers’ Werk Galerie.

Tentoonstellingen (selectie)
2004 – Karen McCreary, sieraden, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland) (29 oktober 2004 t/m 24 november 2004)
2010 – The Plastic Show, Velvet da Vinci, San Francisco (Californië, Verenigde Staten) (1 oktober 2010 t/m 31 oktober 2010)
2008 – Herinner-ring / remember-ring, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland) (23 november 2008 t/m 27 december 2008)
2009 – Remember-ring, Expo Arte Smykkedesign, Oslo (Noorwegen) (3 november 2009 t/m 30 november 2009)
2009 – Remember-ring, Galerie CEBRA, Düsseldorf (Duitsland) (9 mei 2009 t/m 20 juni 2009)
2009 – Remember-ring, National Craft Gallery, Castle Yard, Kilkenny (Ierland) (14 februari 2009 t/m 26 april 2009)
2009 – Remember-ring, Sandström & De Wit, Linköping (Zweden) (12 september 2009 t/m 10 oktober 2009)
2010 – The Plastic Show, Velvet da Vinci, San Francisco (Californië, Verenigde Staten) (1 oktober 2010 t/m 31 oktober 2010)

Bibliografie (selectie)
Betman, K. en Haveman, M. (2008) Herinner-ring / remember-ring. Nederland: Stichting Raad van Tien. OCLC 778277026
Cummins, S., Skinner, D. en Strauss, C. (2020) In Flux: American Jewelry and the Counterculture. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 3897905973
Doornbusch, E. (19 januari 2021) In Flux:  Is er iets veranderd in de Verenigde Staten? SieradenMuze.
Doosje, J. (19 november 2021) Herinner-ring / remember-ring. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/02/23/karen-mccreary/

Geef een reactie