##William Franklin (Bill) Smith (Madison (Indiana, Verenigde Staten), 1933 – Verenigde Staten, 1989) was onder meer actief als sieraadontwerper en danser.
Biografie
Smith is een kind van Elizabeth Foree en Robert Smith. Vivian Gray, een van de leraren van Smith, inspireerde hem om zich op het gebied van de kunsten te begeven. Beeldende kunsten hadden zijn belangstelling, maar aanvankelijk had vooral dans zijn interesse. De vader van Smith was werkzaam als timmerman en diende in de Tweede Wereldoorlog. Met zijn zus Gladys onderhield Smith zijn leven lang een goede band.
Smith studeerde dans aan Indiana University. Hij speelde in verschillende musicals en was ook betrokken bij andere activiteiten rondom musicalproducties. Zo kwam het dat hij les nam bij de sieraadontwerper en zilversmid Alma Eikerman (1908-1995). Smith groeide op in de tijd waarin rassenscheiding indringend zichtbaar was. Smith had een moeizame verhouding met zijn vader. Deze heeft hem zelfs onterfd vanwege zijn homoseksualiteit.
In 1954 vestigde Smith zich in New York (Verenigde Staten) om zich aan zijn danscarrière te wijden. Hij had lessen van onder meer Martha Graham (1894-1991), Doris Humphrey (1895-1958) en Jose Limón (1908-1972) en had verschillende banen. Zo werkte hij in een bibliotheek. Toen hij voor een klus werd gevraagd zijn talenten als zilversmid in te zetten belandde hij in Greenwich Village Jewelry Shop. Nadat de eigenaar een ongeluk had gehad nam Smith de zaak over en in 1958 wijdde hij zich voltijds aan de vervaardiging van sieraden.
Rond 1960 richtte Smith samen met de acteur Raymond St. Jacques (1930-1990) zijn eerste sieradenlabel op: Smith St. Jacques. Ze brachten armbanden, oorsieraden en halssieraden op de markt vervaardigd van materialen als leer en messing. Al gauw werd het merk bekend omdat mensen als Lena Horne (1917-2010) en Loretta Young (1913-2000) sieraden van Smith St. Jacques bezaten. Sieraden van Smith St. Jacques werden ook in warenhuizen als Henri Bendel en Lord & Taylor verkocht. Cher (1946) en Twiggy (1949) droegen sieraden van Smith St. Jacques op covers van tijdschriften als Harper’s Bazaar en Vogue.
In 1968 sloot Smith zijn zaak en ging sieraden ontwerpen voor Richelieu, destijds een van de grootste bedrijven in costume jewelry in de Verenigde Staten. Het bedrijf, opgericht in 1911, was gespecialiseerd in klassieke sieraden van nepparels, maar de bedrijfsleider Jerry Wessenger wilde vernieuwen en vroeg Smith de zaak nieuw leven in te blazen. Smith verraste vervolgens iedereen met zijn lichaamssieraden die de vorm hadden van kledingstukken als sjaals, jassen, rokken en hoofddeksels.
Smith’s sieraden voor Richelieu waren zo succesvol dat hij al binnen twee maanden werd gepromoveerd tot hoofd van de ontwerpafdeling. Uit onvrede met het labelen van zijn werk als Bill Smith for Richelieu verliet Smith in 1972 de zaak al weer om zijn eigen label te starten: Bill Smith Design Studios. Het Afro-Amerikaanse model Naomi Sims (1948-2009) was hem behulpzaam daarbij. Smith startte samenwerkingen met bedrijven als Cartier. In 1981 doekte Smith zijn zaak teleurgesteld op. Langzamerhand raakten Smith en zijn werk in de vergetelheid.
Inspiratie vond Smith vooral buiten de dominante Europese tradities zoals de Perzische, de cultuur van de Seminole (oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika) en verschillende Afrikaanse culturen. Ook was Smith veel te vinden in musea als het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum.
In 1989 overleed Smith aan een AIDS gerelateerde longontsteking. Niet alleen vanwege het stigma van de ziekte eind jaren tachtig ontbreken details over Smiths dood; ook de neiging van de dominante witte cultuur bijdragen van mensen met een andere dan witte huidskleur dood te zwijgen speelt een belangrijke rol in het vooralsnog beperkt beschreven en onderzochte leven van de eens zo succesvolle Smith.
Auteur Sebastian Grant zette het vergeten werk van Smith in de schijnwerpers in een artikel op Art Jewelry Forum in 2022. Niet lang daarna volgde een tentoonstelling van zijn werk in Smith’s geboorteplaats Madison (Indiana, Verenigde Staten)
Werk in openbare collecties (selectie)
Jefferson County Historical Society, Madison (Indiana, Verenigde Staten)
Metropolitan Museum of Art,, New York (Verenigde Staten)
Museum of Contemporary Crafts, New York (Verenigde Staten)
Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City (Kansas, Verenigde Staten)
Werk in particuliere collecties (selectie)
Lena Horne
Marjorie Schick
Loretta Young
Tentoonstellingen (selectie)
2022 – Bill Smith: Madison’s Visionary Jewelry Designer, History Center, Madison (Indiana, Verenigde Staten) (18 oktober 2022 t/m 9 december 2022) (gecureerd door JoAnne Spiller)
Prijzen (selectie)
1969 – Swarovski Award for Designer of the Year
1970 – COTY award in fashion
Bibliografie (selectie)
Grant, S. (16 januari 2023) A Hometown Exhibition of Bill Smith’s Jewelry, In Conversation with JoAnne Spiller. Art Jewelry Forum.
Grant, S. (14 september 2022) Bill Smith, Prince of False Pearls. Art Jewelry Forum.
Links
• Wikidata
Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.
Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/02/21/bill-smith/