Marike Sinnen

Valentine Dubois, ring, 2004. Collectie Grassimuseum, 2021.438, uit de nalatenschap van Marike Sinnen. Foto Grassimusseum, gezwart zilver
Valentine Dubois, ring, 2004. Collectie Grassimuseum, 2021.438, uit de nalatenschap van Marike Sinnen. Foto Grassimusseum, gezwart zilver
Valentine Dubois, ring, 2004. Collectie Grassimuseum, 2021.438, uit de nalatenschap van Marike Sinnen. Foto met dank aan Grassimusseum©

Marike Sinnen (Ahrensburg (Duitsland), 3 januari 1946 – Duitsland, 2019) was onder meer actief als verzamelaar van werk van sieraadontwerpers, grafiek, keramiek en boekdrukkunst.

Biografie
Sinnen is opgeleid in de chemie te Neumünster (West-Duitsland). Na haar afstuderen ging ze aan het werk bij Beiersdorf (-2006), net zoals haar echtgenoot Herbert Sinner. Haar eerste sieraden kocht Sinnen bij Gudrun Flügge’s Mottenburger Schmuckschmiede in Hamburg-Ottensen (West-Duitsland). In 1977 ontmoette ze daar Hilde Leiss, met wie ze een bijzondere band en vriendschap zou opbouwen. Ook met de goudsmid Gabriele von Lehsten onderhield Sinnen een nauwe vriendschap. De twee hadden elkaar in 2006 leren kennen op een beurs in het Museum für Kunst und Gewerbe.

Aan het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw nam het verzamelen van Sinnen een grote vlucht, toen Hilde Leiss en Gudrun Maaß zich met een werkplaats vestigden in “Die Koppel” te Hamburg (West-Duitsland).

Van het begin af aan reserveerde Sinnen een deel van haar inkomen voor de aankoop van sieraden. Ze koos al gauw voor stukken van zilver, het klassiekere goud had minder of zelfs geheel niet haar belangstelling. Ook verwierf ze al gauw sieraden van materialen als aluminium, roestvrij staal, plastic en papier.

Een van de eerste stukken die Sinnen aanschafte was een broche van zilver van de hand van Georg Jensen. Later verwierf zij ook sieraden op onder meer de Grassimesse in Leipzig (Duitsland) en de Zeughausmesse in Berlijn (Duitsland). Sinnen kocht niet alleen sieraden om zichzelf ermee te tooien, maar ook om de kunstenaars te ondersteunen, in zowel artistiek als moreel opzicht. Het stimuleren van talent lag Sinnen na aan het hart.

De collectie van enkele honderden sieraden die Sinnen gedurende vier decennia bijeenbracht bestaat vooral uit minimalistisch en geometrisch vormgegeven sieraden. Sinnen verzamelde op intuïtie en was er niet op uit ‘grote namen’ te bemachtigen. Haar verzameling bestaat uit werk van hedendaagse sieraadontwerpers, maar evenzeer uit costume jewelry en sieraden van anoniem gebleven ontwerpers. Ook steunde ze met haar aankopen (jonge) sieraadontwerpers uit haar omgeving. Sinnen droeg de sieraden ook: draagbaarheid was een criterium bij verwerving.

Sinnen onderhield verschillende vriendschappen met sieraadontwerpers en was nauw betrokken bij Galerie Hilde Leiss. Herbert Sinnen schonk het Grassimuseum de persoonlijke sieradenverzameling van zijn vrouw na haar dood.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Atelier Gualti
Mecky van den Brink
Carl Dau
Dimitar Delchev
Dittlmann & Jank
Babette von Dohnanyi
Joachim Dombrowski
Valentine Dubois
Janine Eisenhauer
Birgit Engelmann
Anne Fischer
Gudrun Flügge
Doerthe Fuchs
Gerda & Nikolai Monies
Tzuri Gueta
Tanja Hartmann
Mirjam Hiller
Yu Hiraishi
Angela Hübel
Irene Wolf Jewellery
Monika Jakubec
Georg Jensen
Leonore Jock
Ulla + Martin Kaufmann
Silvia Kirsch
Katja Korsawe
Elisabeth Krampe
Lothar Lange
Georges Larondelle
Lehmann & Schmedding
Gabriele van Lehsten
Hilde Leiss
Nel Linssen
Katrin Lucas
Friederike Maltz
Marina & Susanna Sent
Materia Design
Christine Matthias
Mascha Moje
Thanh Truc Nguyen
Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman
Karina Noyons
Camilla Prasch
Ramón Puig Cuyàs
Laura Santi
Bettina Schelzig
Anja Schönmeyer
Barbara Schulte-Hengesbach
TelmaDa
Brigitte Turba
Günter Wermekes
Jasmin Winter
Regula Wyss

Bibliografie (selectie)
Joppien, R. Gelebter Umgang mit Schmuck/A Lively Approach to Jewelry, Art Aurea, Winter 2021, p. 70 t/m 126.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/02/01/marike-sinnen/

Geef een reactie