button

Bas Kosters, button, 2013. Collectie CODA. Foto CODA, papier, kunststof, metaal
Bas Kosters, button, 2013. Collectie CODA. Foto CODA, papier, kunststof, metaal
Bas Kosters, button, 2013. Collectie CODA. Foto met dank aan CODA©

Buttons zijn broches die in grote oplage goedkoop konden en kunnen worden geproduceerd.

Geschiedenis
Eind negentiende eeuw ontstaan buttons (knopen) in de Verenigde Staten. In 1896 werd er in verband met de presidentsverkiezingen patent op aangevraagd. In 1910 werden voor het eerst fotografische technieken ingezet bij de vervaardiging van buttons.

Aanvankelijk werden buttons ingezet als propaganda. Later werden ze gebruikt als merchandise en in de zestiger jaren van de twintigste eeuw werden buttons vooral uit protest gedragen. Ook buttons van pop- en televisiesterren werden veel gedragen.

In 1978 organiseerde Paul Derrez een tentoonstellingsproject met buttons in zijn Galerie Ra. Samen met Adri Hattink en Julia Manheim legde hij een verzameling buttons aan met daarop politieke boodschappen. Ook werden mensen uitgenodigd zelf buttons te komen maken met een speciaal daartoe aangeschafte machine. Derrez stond daarmee buiten het op dat moment heersende formalisme onder sieraadontwerpers en probeerde zo de blik te verbreden.

Modeontwerper Bas Kosters heeft ook buttons gemaakt. Ze werden verkocht bij onder meer Galerie Ra.

Gedurende de Internationale Handwerksmesse te München (Duitsland) in 2019 werd een selectie uit de verzameling buttons van Paul Derrez en Willem Hoogstede getoond in een kleine zaal op de bovenste verdieping van Die Neue Sammlung.

Buttons in openbare collecties (selectie)
IHLIA LGBT Heritage, Amsterdam (Nederland)
Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), Amsterdam (Nederland)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Buttons in particuliere collecties (selectie)
Paul Derrez & Willem Hoogstede
Esther Doornbusch
Marjan & Gerard Unger
Jorunn Veiteberg

Tentoonstellingen (selectie)
2019 – Die Neue Sammlung, München (Duitsland)
2022 – Van een wonderschone frivoliteit, CODA, Apeldoorn (Nederland) (13 november 2022 t/m 12 maart 2023)

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (29 november 2021) Paul Derrez’ Pride Power Project and Rainbow Chains. Art Jewelry Forum.
Doornbusch, E. (19 juli 2021) Boekbespreking The Jewellery Box Jorunn Veiteberg. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (14 juli 2021) Boekbespreking The Jewellery Box Jorunn Veiteberg. SieradenMuze.
Veiteberg, J. (2021) The Jewellery Box Jorunn Veiteberg. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906198

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/12/27/button/

Geef een reactie