Gevonden oplossingen

Eline van der Laag (MOYA), ring. Foto MOYA, goud, zoetwaterparels
Eline van der Laag (Moya), ring. Foto Moya, goud, zoetwaterparels
Eline van der Laag (MOYA), ring. Foto met dank aan MOYA©

Door Eline van der Laag

Museumwinkel Stedelijk Museum
Jaren geleden, in het begin van mijn carrière, lag mijn werk in de winkel van het Stedelijk Museum. Het lag er net twee dagen, toen ik op een zondagochtend gebeld werd door een medewerkster: ,,Ik heb zojuist vier stukken van jou verkocht aan een architect en hij wil graag dat jij hem even belt.” En zo belde ik hem en hoorde ik hem vertellen: ,,Meestal als ik een museum of een galerie binnenloop en het een werk van een kunstenaar/ontwerper voor het eerst zie, werk waar ik blij van word, dan ga ik alvast vooruit denken, fantaseren over hoe de rest van het werk van deze kunstenaar/ontwerper er uit zou zien. Bij jou zag ik jouw werk en dacht: die denkt op een bepaalde manier. Meestal valt het verdere/andere werk van de kunstenaar tegen en was datgene wat ik mooi vond of wat mij aansprak het “hoogtepunt”. Maar bij jouw werk werd ik alleen maar blij verrast en dat wel vier keer!” Dat was een groot compliment.

Gevonden oplossingen
In mijn werk zit vaak iets van “gevonden oplossingen” zoals: hoe kan ik een parel laten rollen in goud, kan ik geheimen bewaren in een ring, hoe kun je teksten verstoppen in een collier en kan ik een ring binnenstebuiten keren? Dat is denken in zelf verzonnen “problemen” en het ontwerpen naar de “oplossing”. Het is vooruit fantaseren en bedenken dat als iets niet linksom kan, hoe kan het dan wel rechtsom? Dat is soms een zoektocht waarvan je niet eens weet waar je nou eigenlijk naar op zoek bent, totdat je het gevonden hebt. Dat is dan ook het leuke van naar musea gaan, een reis te maken, een duik in de kringloopwinkel of nieuwe mensen leren kennen: Je weet niet wat je zoekt, maar als het voor je staat dan herken je het: dit is het!

Levensmotto
Soms moet je eerst ergens zijn, om ergens te komen. Mijn levensmotto. Een zoektocht ofwel de wil om iets te vinden. Soms weet je dat er iets op je pad ligt, alleen moet je wel eerst door een studie heen, fouten maken of een groot verdriet voelen om op dat punt te komen waarin je pas echt keuzes kunt maken en zo terecht komt op een nieuw punt, een plek of een ontwerp waarvan je anders nooit geweten/gevonden had zonder die reis/zoektocht. Het vooruit fantaseren is een mooie inspiratiebron, om totaal iets anders te maken dan wat jouw fantasie op hol bracht, want iets namaken dat kan iedereen.

Eline van der Laag

moya.nl

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/12/18/gevonden-oplossingen/

Geef een reactie