Nouveau regard sur l’Australie

Linda Hughes, Flames, halssieraad, 2020. Nouveau Regard sur l'Australie, Espace Solidor, oktober 2022. Foto Coert Peter Krabbe
Linda Hughes, Flames, halssieraad, 2020. Nouveau Regard sur l'Australie, Espace Solidor, oktober 2022. Foto Coert Peter Krabbe
Linda Hughes, Flames, halssieraad, 2020. Nouveau Regard sur l’Australie, Espace Solidor, oktober 2022. Foto met dank aan Coert Peter Krabbe, CC BY 4.0

Nouveau regard sur l’Australie was een tentoonstelling in Espace Solidor te Cagnes-sur-Mer (Frankrijk) in 2022 met bijbehorende publicatie. Op de exposities was werk van sieraadontwerpers afkomstig uit Australië te zien. Ook werd er een film vertoond over het unieke Australische landschap.

Geschiedenis
In 2009 waren voor het eerst Australische sieraadontwerpers in Espace Solidor te zien tijdens de expositie Melbourne, Australie, Four Jewellers : Robert Baines, Nicholas Bastin, Simon Cottrell, Kirsten Haydon.

Thema van de expositie is hoe de kunstenaar reageert op zijn natuurlijke omgeving in Australië. Australië is het meest geurbaniseerde land ter wereld: 86% van de bevolking woont in stedelijk gebied aan de kust. Van de 9 exposanten is alleen Kiko Gianocca afkomstig van het Europese continent; hij woonde en werkte 7 jaar lang in Australië.

Olga Zobel Biró van Galerie Biró nodigde de kunstenaars uit en cureerde de tentoonstelling. De tentoongestelde sieraden zijn vervaardigd van materialen die alleen in Australië zijn te vinden. Samen met haar dochter Kinga Zobel schreef Zobel Biró de bijbehorende catalogus.

De catalogus begint met een voorwoord door de burgemeester van Cagnes-sur-Mer, Louis Nègre en loco-burgemeester Roland Constant. Daarna volgt een stukje tekst van sieraadontwerper Linda Hughes over haar emigratie naar Australië. Ernaast staat een iconische foto afgebeeld van de Australische fotograaf Max Dupain (1911-1992) van een zonnebader liggend op het strand. Vervolgens vertelt Olga Zobel Biró dat de expositie aanvankelijk was gepland in 2020. Corona gooide roet in het eten.

De tentoonstelling in Espace Solidor was vrij toegankelijk, er hoefde geen entree te worden betaald.

Deelnemende kunstenaars (9)
Ruby Aitchison
Robert Baines
Pearl Fearn-Wannan
Kiko Gianocca
Nicky Hepburn
Linda Hughes
Christopher Milbourne
Vicky Shukuroglou
Katherine Wheeler

Tentoonstellingen (2)
2022 – Ein Blick auf Australien, Galerie Biró, München (Duitsland) (20 oktober 2022 t/m 19 november 2022) Afgelast
2022 – Nouveau regard sur l’Australie, Espace Solidor, Cagnes-sur-Mer (Frankrijk) (2 juli 2022 t/m 9 oktober 2022)

Bibliografie (selectie)
Zobel, K. en Zobel Biró, O. (2022) Nouveau regard sur l’Australie. Cagnes-sur-Mer: Ville de Cagnes-sur-Mer.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/11/21/nouveau-regard-sur-laustralie/ ‎

Geef een reactie