Eva & Peter Herion

Pakol, borstornament, Papoea, 1900-1999. Collectie Schmuckmuseum Pforzheim, Eva & Peter Herion. Foto Petra Jaschke, schelpen, textiel
Pakol, borstornament, Papoea, 1900-1999. Collectie Schmuckmuseum Pforzheim, Eva & Peter Herion. Foto Petra Jaschke, schelpen, textiel
Pakol, borstornament, Papoea, 1900-1999. Collectie Schmuckmuseum Pforzheim, Eva & Peter Herion. Foto met dank aan Schmuckmuseum Pforzheim, Petra Jaschke©

Peter Herion (Pforzheim (Duitsland), 27 juli 1934 – Pforzheim (Duitsland), 10 december 2019) was onder meer actief als sieraadontwerper, beeldhouwer, goudsmid, auteur, ondernemer en verzamelaar van sieraden uit Afrika, Oceanië, Azië, en Noord- en Zuid-Amerika. Hij was getrouwd met Eva Hug (Pforzheim (Duitsland), 14 april 1947 – 2016).

Biografie
Het liefst wilde Herion antropologie, architectuur of archeologie studeren, maar zijn vader had andere plannen. Herion zou het familiebedrijf, een sieradenfabriek in Pforzheim (Duitsland) overnemen en werd daarom opgeleid tot goudsmid aan de Kunst- und Werkschule te Pforzheim (Duitsland). Hij kreeg er les van onder meer Reinhold Reiling. Herion trouwde met Eva Hug in 1970 en ze gingen op huwelijksreis naar Marokko.

Bij de tentoonstelling uit de collectie van Eva & Peter Herion in het Schmuckmuseum in 1985 schreef Herion een catalogus. In de verzameling van de Herions ligt de nadruk op functie en wijze van dragen. Waar de verzamelde stukken precies vandaan komen is niet gedocumenteerd.

In 1994 heeft Herion zijn bedrijf in sieraden verkocht. Vanaf dat moment zijn de Herions nóg meer gaan reizen. Herion onderhield vriendschappen met onder anderen Cornélie Holzach en Fritz Falk.

In 2006 kreeg het Schmuckmuseum Pforzheim de collectie sieraden van Eva en Peter Herion in langdurig bruikleen. Toen het museum in 2006 opnieuw werd ingericht werd een deel van deze collectie met een focus op Afrika en Azië gepresenteerd in een aparte vleugel: de met roodbruin natuursteen beklede kubus aan de linkerzijde van de entree van het museum. Na het overlijden van Peter Herion is het bruikleen omgezet in een schenking.

Eva en Peter Herion woonden en werkten in Pforzheim (Duitsland). Samen met zijn vrouw Eva reisde Herion tussen 1970 en 2006 regelmatig door Afrika en Azië.

Anno 2021 maakt de collectie Herion deel uit van de vaste collectie van het Schmuckmuseum. Ter gelegenheid daarvan is de vleugel met voorheen de collectie “etnografische sieraden” opnieuw ingericht. Ongeveer de helft van de collectie sieraden van de Herions (die in totaal uit circa 300 objecten bestaat) wordt gepresenteerd naast andere stukken uit de collectie van het Schmuckmuseum.

Herion stierf na een kort en hevig ziekbed op 10 december 2019. Op 19 december is hij begraven op het Hauptfriedhof Pforzheim te Pforzheim (Duitsland).

Tentoonstellingen met werk van Peter Herion (selectie)
2002 – Pforzheim Galerie, Pforzheim (Duitsland)

Tentoonstellingen uit de collectie Eva & Peter Herion (selectie)
1985 – Schmücken – Urtrieb der Völker, Schmuck aus Afrika und Asien, Sammlung Eva und Peter Herion, Teil I, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (6 juli 1985 t/m 15 september 1985)
1996 – Schmücken – Urtrieb der Völker, Sammlung Eva und Peter Herion, Teil II, mit Fotos von Peter Herion, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (26 april 1996 t/m 22 september 1996)
2003 – Abenteuer Schmuck, Sammlung Herion Teil IIISchmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (27 september 2003 t/m 22 februari 2004)
2021 – Was ist Schmuck? Kreuz und Quer durch die Sammlungen, der ethnografische Nachlass Herion neu Präsentiert, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (5 december 2021 t/m)

Bibliografie (selectie)
Doornbusch, E. (1 juni 2022) Laatste oproep voor jubelcolumns eerste lustrum. hedendaagsesieraden.nl.
Pfäfflin, S. (13 december 2019) Trauer um einen Sammler aus Leidenschaft: Peter Herion ist im Alter von 85 Jahren in Pforzheim gestorben. Pforzheimer Zeitung.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/11/11/eva-peter-herion/

Geef een reactie