Rian Designmuseum

Rian Designmuseum. Foto Marie Hidvi, exterieur, gebouw
Rian Designmuseum. Foto Marie Hidvi, exterieur, gebouw
Rian Designmuseum. Foto met dank aan Rian Designmuseum, Marie Hidvi©

Rian Designmuseum is een museum aan Skepparesträtet 2 in Falkenberg (Zweden), waar onder meer werk van sieraadontwerpers wordt verzameld.

Geschiedenis
Het museum is gevestigd in een graanschuur uit 1865. In het kegelvormige bouwvolume, de ria, werd het graan gedroogd. Vanaf 2021 leent het museum met de Smyckoteket sieraden uit aan bezoekers om te dragen. Het museum nodigt deze leners actief uit hun ervaringen met het dragen van een sieraad met het museum te delen.

Smyckoteket
De Smyckoteket is een idee van directeur Love Jönsson en de collectie is door hem samengesteld. Jönsson is actief op het gebied van de internationale sieraadkunst vanaf de jaren negentig van de twintigste eeuw, als criticus en als conservator. Hij heeft ervaren dat veel sieraadontwerpers blij zijn als hun werk wordt gedragen. Ook constateerde hij de wens van makers een breder publiek te bereiken. Deze ideeën lagen ten grondslag aan het concept van de Smyckoteket.

Belangstellenden kunnen de Smyckoteket online raadplegen en voor twee weken een stuk reserveren. Bij het samenstellen van de collectie wordt gelet op uiteenlopende materialen en esthetische benaderingen. Draagbaarheid is eveneens een belangrijk criterium en daarom is ervoor gekozen geen al te kwetsbare sieraden in de collectie op te nemen. Doel van de collectie sieraden is echter niet zo zeer deze voor de eeuwigheid te bewaren, maar de ervaringen van de dragers vast te leggen voor de toekomst.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Tobias Andersson
Caroline Bäckman
Lisa Björke
Sofia Björkman
Sara Borgegård
Lin Cheung
Carina Chitsaz-Shoshtary
Åsa Elmstam
Özay Emert
Linnéa Eriksson
Benedikt Fischer
Elin Flognman
Adam Grinovich
Gésine Hackenberg
Birger Haglund
Castello Hansen
Kalkidan Hoex
Mari Ishikawa
Karin Johansson
Helena Johansson Lindell
Agnieszka Knap
Zachery Lechtenberg
Helena Lehtinen
Hanna Liljenberg
Åsa Lockner
Suska Mackert
Sara Malm
Märta Mattsson
Marc Monzó
Anna Norrgrann
Lena Olson
Karen Pontoppidan
Tabea Reulecke
Karin Roy Andersson
Deborah Rudolph
Karin Seufert
Healim Shin
Jelizaveta Suska
Sanna Svedestedt Carboo
Tore Svensson
Rosa Taikon
Anna Talbot
Ketli Tiitsar
Rey Urban
Sanna Wallgren
Mona Wallström

Tentoonstellingen (selectie)
2019 – Smyckoteket (t/m 24 november 2019) (Sanna Svedestedt Carboo)

Medewerkers (selectie)
Love Jönsson (april 2018-, directeur)

Bibliografie (selectie)
Mornu, N. (11 november 2019) Love Jönsson on Smyckoteket (Jewelibrary), Rian Designmuseum’s Jewelry-Lending Program. Art Jewelry Forum.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/10/16/rian-designmuseum/ ‎

1 Comment

 1. Wat fijn, een museum dat sieraden uitleent om te dragen!
  Een museum naar mijn hart.

  Meteen kwam een herinnering boven: toen galerie Sieraad een jaar bestond (september 1970), mochten bezoekers op vertoon van de uitnodigingskaart een sieraad uitkiezen om te dragen. Omdat er vlak daarvoor een man had geprobeerd van alles te stelen (wat niet lukte door mijn optreden, en daarna werd hij met hulp van mensen buiten ingerekend toen ik gilde: houd de dief! ) hadden we de rechercheur ook uitgenodigd. De man keek zijn ogen uit, niet alleen vanwege de voor hem bizarre sieraden, maar vooral vanwege het vertrouwen dat wij in mensen stelden.
  In die tijd waren onze vitrines nog open, dus de dader kon alles makkelijk pakken terwijl ik achter het gordijn (waar Hans en ik ons atelier hadden) aan het werk was, tot ik dacht: wat hoor ik toch? Geklik van metaal op metaal.

  De agenten op het politiebureau, waar ik vlak na de ‘overval’ was, keken ook hun ogen uit, toen ze de inhoud van de plastic zak (die de dader al boven de gracht had hangen, maar ik kon hem nog net onderscheppen) met gestolen waar moesten inventariseren. Een hield een hele grote vierkante armband van Francoise omhoog en riep: mannen, dit is een ármband. Ze lagen dubbel.

  (naar de dader waren ze al een tijd opzoek, hij was ontsnapt en gevaarlijk, vertelde de rechercheur later…)

Geef een reactie