Erepodium

Alisha B. Wormsley, THERE ARE BLACK PEOLPE IN THE FUTURE, Kunsthal, Rotterdam, november 2022. Foto Fred Ernst, gevel, exterieur, entree
Alisha B. Wormsley, THERE ARE BLACK PEOLPE IN THE FUTURE, Kunsthal, Rotterdam, november 2022. Foto Fred Ernst, gevel, exterieur, entree
Alisha B. Wormsley, THERE ARE BLACK PEOLPE IN THE FUTURE, Kunsthal, Rotterdam, november 2022. Foto met dank aan Kunsthal, Fred Ernst©

Erepodium
Voilà! Hier is het erepodium. Klim erop en vertel je verhaal. Hulp is hier, als je een duwtje nodig hebt, ik ben er. Voor het goede nieuws van vandaag kun je door scrollen naar beneden.

Omdat de witte Europese of Amerikaanse man de norm is, al heel en veel te lang, en diversiteit en inclusie steeds vaker worden afgedaan als een modeverschijnsel dat zijn langste tijd nu wel heeft gehad wil ik hier een lans breken voor een duurzame trend: de wereld is van ons allemaal en we zouden allemaal gelijke kansen moeten hebben, los van onze huidskleur, onze sekse of gender of fysieke of mentale beperkingen. Om bij te dragen aan een rechtvaardiger verdeling van rijkdom, problemen en aandacht is er nu het erepodium op hedendaagsesieraden.nl.

Suggesties en bijdragen zijn welkom!
Heb je tips over publicaties, websites, bijeenkomsten, manifestaties, tentoonstellingen die bijdragen aan het stoppen van racisme, seksisme, klimaatonrechtvaardigheid en andere vormen van onrecht en uitsluiting? Laat het weten. Deze pagina is een eerste opzet en er is alle ruimte voor aanpassingen en aanvullingen: voel je vrij en laat het weten: geef een reactie hieronder of stuur een bericht via het contactformulier. Is het misschien een idee een agenda op deze pagina te plaatsen? Ik hoor het graag!

Hoe werkt het?
Aan hedendaagsesieraden.nl is een nieuwe categorie toegevoegd. Het gaat om de trefwoorden die je boven elk artikel ziet staan zoals sieraadontwerper, galerie, tentoonstelling, opleiding enzovoort. Als je op het woord erepodium klikt krijg je een overzicht van allerlei artikelen op de website die aan diversiteit en inclusie zijn gerelateerd. Het overzicht is niet volledig. Nogmaals: tips en suggesties zijn welkom!

Verder staan hieronder overzichten van websites die inclusie en diversiteit bevorderen. Ook staan er diverse publicaties opgesomd en is er een overzicht met goed nieuws.

Op zoek naar rijkdom
Op 31 augustus 2022 vond in Rotterdam in TENT het rondetafelgesprek Verrijking van de sieradenopleidingen, een interculturele dialoog plaats, over het gebrek aan diversiteit op verschillende sieradenopleidingen in Nederland. Aan tafel zaten Janice Deul, Irma Földényi, Saskia Van der Gucht, Kalkidan Hoex, Chequita Nahar en Gary Symor. Liesbeth den Besten schreef een verslag over de bijeenkomst, je leest het hier:

Verslag rondetafelgesprek Verrijking van de sieradenopleidingen door Liesbeth den Besten

Delen
Verder wil ik iedereen aanraden je vermogen tot geven te trainen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Je zult leren dat het prima gaat met minder en hoe waardevol het is iets te betekenen voor een ander: tel uit je winst!

Goed nieuws
Nieuwsoverzicht met initiatieven en bereikte resultaten op het gebied van diversiteit en inclusie:

november 2022: Hoe zit het in jouw gemeente met racisme rond de viering van Sinterklaas? Meld het hier.

november 2022: Nog tot en met februari 2023, de expositie Zwartheid onder ogen zien, beeldvorming over Zwarte mensen en de strijd daartegen, in The Black Archives, Zeeburgerdijk 21 te Amsterdam (donderdag tot en met zaterdag van 11:00 uur tot 17:00 uur)

28 november 2022: Brits museum sluit vaste tentoonstelling: ‘Collectie racistisch en seksistisch’

25 november 2022: Kabinet komt op 19 december met slavernij-excuses, op acht plekken wereldwijd

24 november 2022: Gedenksteen voor Anton de Kom onthuld: ‘Draagt bij aan erkenning’

november 2022: Gaat dat zien, in de Stopera te Amsterdam, de opera Blue, een aangrijpend en actueel portret van een zwarte Amerikaanse familie. Tot en met 22 november 2022.

16 november 2022: THERE ARE BLACK PEOLPE IN THE FUTURE van Alisha B. Wormsley op de gevel van Kunsthal Rotterdam als onderdeel van de tentoonstelling In the Black Fantastic (19 november 2022 t/m 9 april 2023).

3 november 2022: Kabinet gaat excuses maken voor slavernijverleden

1 november 2022: Coördinator racismebestrijding politie vindt dat agent met hoofddoek moet kunnen

23 september 2022: Nieuw-West krijgt centrum voor Arabische kunst en cultuur: ”Mooi cadeautje aan de stad”

Onderwijs jezelf: handige websites
Coloured Qollective
Oneworld
The Black Archives
Withuiswerk
WOMENINC

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (24 september 2022) Verslag Verrijking van de sieradenopleidingen. hedendaagsesieraden.nl.
Deul, J. (21 maart 2022) Statementsieraad. hedendaagsesieraden.nl.
Gils, C. van (13 februari 2022) Aktievoeren met juwelen. hedendaagsesieraden.nl.
Grant, S. (2022) Explorations in Black Jewelry: Politics. Metalsmith.
Kim, E. (24 januari 2022) A Mother and Her Daughter’s Project of a Lifetime. hedendaagsesieraden.nl.
Nahar, C. (19 februari 2022) Ode aan cultuur en overdracht: een rode draad. hedendaagsesieraden.nl.
Verbeek, C. (17 november 2021) Ruiken aan de tijd – over pomander-horloges en horloge-pomanders. hedendaagsesieraden.nl.
Voon, C. (29 juli 2021) Owning It, Detroit metal artist Tiff Massey knows no bounds and is only creating bigger for herself and her community. American Craft Council.
Zorg, S. (15 maart 2022) Surinaamse sieraden. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/09/24/erepodium/ ‎

Geef een reactie