
Door Ralph Bakker
Cowboylaarzen
Mensen die mij kennen weten dat ik in western-laarzen of directe aanverwanten woon. Of het nou om sloffen, slippers of ander schoeisel gaat, als het een punt heeft en schuine hakken is het goed en voel ik me comfortabel.
Een van mijn inspiratoren in het vakgebied van het hedendaagse sieraad is Detlef Thomas. Onder andere door hem besloot ik mij verder te begeven op het vlak van hedendaagse sieraden. Ik bewonder zijn oog en kunde, zijn omgang met schoonheid en vermoedde inhoud, zijn omgang met techniek: alles is uitgedacht en aangeraakt.
Detlef Thomas in Galerie Louise Smit
Ik leerde Detlef Thomas kennen in 1990 op een opening van zijn solotentoonstelling bij Galerie Louise Smit in Amsterdam. Tijdens de opening kwam Detlef naar me toe en gaf me complimenten over mijn cowboy-schoenen. Hij had hetzelfde paar willen kopen, maar hij was platzak nu de Amsterdamse politie zijn wagen even daarvoor weg had gesleept. De kosten van het afhalen van zijn auto waren exact gelijk aan de prijs van deze schoenen. Verder spraken we over edelsmeden en muziek en liet ik hem en passant weten dat ik erg onder de indruk was van zijn tentoonstelling en zijn werkwijze.
Goede wijn behoeft geen krans
De maandag na de opening in de galerie was er in de avond op de Gerrit Rietveld Academie een bijeenkomst waarin Detlef zou vertellen over zijn werk. Toen hij gevraagd werd zijn werk uit te leggen viel hij stil, ondanks alle vragen en onbegrip uit het publiek. Hij vond dat zijn sieraden voor zichzelf moesten spreken: het werk spreekt voor zich en behoeft geen toelichting. Deze stellingname vond ik intrigerend. De aandacht die er op dat moment bij mij en bij medestudenten was voor concept en inhoud werd dus niet door iedereen gedragen die er naar mijn mening toe deed. Dat bracht vragen, inzichten en perspectieven voor mij in mijn interpretaties van het te volgen pad als sieraadmaker.
Collegiale vriendschap
Door toeval was ik in 1994 een van de eerste sieraadontwerpers in Nederland met een eigen website. Samen met een goede vriend/programmeur had ik de site ontwikkeld, voornamelijk uit nieuwsgierigheid. Sinds eind negentiger jaren ontving ik regelmatig een email van Detlef met de vraag wat ik van zijn website vond. Ook vroeg hij om tips. Vanaf die tijd hebben we onregelmatig contact en is een collegiale vriendschap ontstaan.
Tijdens het eerste coronajaar heeft Detlef zelf een jaar lang een instagram account gehad dat helaas door weinigen is opgemerkt. Het is jammer dat er zo weinig aandacht en erkenning is voor het oeuvre van deze kunstenaar. Naar mijn idee verdient Detlef Thomas meer.
Tentoonstelling
1990 – Detlef Thomas, Galerie Louise Smit, Amsterdam (Nederland) (1 september 1990 t/m 10 oktober 1990)
Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.
Links
• Wikidata
Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.
Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/09/01/hulde-aan-detlef-thomas/
Bedankt, voor je mooie verhaal, Ralph. Detlef Thomas is inderdaad een beetje in de vergetelheid geraakt, waarom? Onduidelijk. Want het is een goede kunstenaar. Ik heb het me wel eens afgevraagd waar hij toch gebleven was maar hij lijkt niet veel te exposeren. Jammer.