Harold Stabler

Harold Stabler, hanger, 1921
Harold Stabler, hanger, 1921
Harold Stabler, hanger, 1921. Foto met dank aan Wikimedia Commons, publiek domein (CC0 1.0)

##Harold Stabler (Levens (Verenigd Koninkrijk), 10 juni 1872 – Londen (Verenigd Koninkrijk), 11 april 1945) was onder meer actief als sieraadontwerper, zilversmid, emailleur, beeldhouwer en docent. Hij woonde en werkte in Londen (Verenigd Koninkrijk).

Biografie
Stabler is de zoon van een schoolmeester. Stabler is opgeleid aan Kendal School of Art en aan Keswick School of Industrial Art. Sieraden van Stabler zijn vervaardigd van materialen als (verguld) koper, zilver, email en cloisonné.

Stabler gaf les aan onder meer Keswick School of Industrial Art en Liverpool School of Art. Op Liverpool School of Art ontmoette Stabler zijn aanstaande echtgenoot Phoebe McLeish. In 1906 trouwden ze in Londen (Verenigd Koninkrijk).

Stabler maakte ook sieraden, emailleerwerk en keramiek samen met zijn echtgenoot Phoebe Stabler.

Sieraden van Stabler werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werken in openbare collecties (selectie)
Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (Verenigde Staten)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/08/31/harold-stabler/

Geef een reactie