Jessie Marion King

Jessie Marion King voor Liberty, ceintuurgesp, 1905. Foto David & Sonya Newell-Smith, zilver, email
Jessie Marion King voor Liberty, ceintuurgesp, 1905. Foto Tadema Gallery, zilver, email
Jessie Marion King voor Liberty & Co, ceintuurgesp, 1905. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith©

Jessie Marion King (Glasgow (Verenigd Koninkrijk), 20 maart 1875 – Kirkcudbright (Verenigd Koninkrijk), 3 augustus 1949) was onder meer actief als ontwerper, illustrator, pottenbakker, docent en sieraadontwerper.

Biografie
King is opgeleid aan Glasgow School of Art in Glasgow (Verenigd Koninkrijk) (1894-1900), waar zij les had van Francis H. Newbery. Tijdens de opleiding raakte ze bevriend met medestudent Mary Thew. King maakte deel uit van de Glasgow School.

Aan het begin van de twintigste eeuw ontwierp King een aantal sieraden. In 1908 trouwde King met de meubelontwerper Ernest Archibald Taylor (1874-1951) en verhuisde naar Salford (Verenigd Koninkrijk). In 1911 vestigde het koppel zich in Parijs (Frankrijk), waar ze een werkplaats openden. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak in 1914 keerde het stel terug naar Schotland (Verenigd Koninkrijk) en vestigde zich in de kunstenaarskolonie Kirkcudbright.

W.H. Haseler voerde sieraden van King uit voor voor Liberty & Co. Ook Peter Wylie Davidson voerde sieraden uit naar ontwerp van King. King vervaardigde onder meer ceintuurgespen en broches van materialen als zilver, goud, parels en email. Ze werd gerekend tot de Glasgow Girls.

Sieraden van King werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
National Museum of Scotland, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Merle Taylor

Tentoonstellingen (selectie)
1961 – International Exhibition of Modern Jewelry, 1890-1961, Worshipful Company of Goldsmiths, Londen (Verenigd Koninkrijk) (26 oktober 1961 t/m 2 december 1961)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986
Hughes, G. (1968) Modern Jewelry, An international Survey, 1890-1967. Londen: Studio Vista. ISBN 0289277094

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/08/09/jessie-marion-king/ ‎

Geef een reactie