Valeria Vallarta Siemelink

Valeria Vallarta Siemelink, 2013, portret, foto Hes Siemelink
Valeria Vallarta Siemelink, 2013, portret, foto Hes Siemelink
Valeria Vallarta Siemelink, 2013. Foto met dank aan Hes Siemelink©

Valeria Vallarta Siemelink (Mexico-City (Mexico), 1971 – Cascais (Portugal), 1 mei 2021) was onder meer actief als sieraadontwerper, tentoonstellingsmaker, architect en auteur.

Biografie
In Mexico-City studeerde Vallarta Siemelink architectuur en museologie. Later studeerde Vallarta Siemelink ook museologie aan de Reinwardt Academie te Amsterdam (Nederland) (1998-). Tijdens haar studie in Amsterdam (Nederlan) ontmoette Vallarta haar eerste echtgenoot Alcides Fortes, een Nederlandse kunstenaar met Kaap-Verdische wortels. In 2000 trouwden ze met elkaar en vertrokken naar Mexico-City (Mexico). Samen zetten ze een artistiek sieradenlabel op en hadden daarmee commercieel succes.

Al aan het begin van het derde millenium had Vallarta aandacht voor culturele diversiteit, waarbij zij het eurocentrisme in de kunstwereld probeerde te overstijgen.

In Mexico leerde Vallarta haar tweede echtgenoot Hes Siemelink kennen en in 2004 verhuisde ze naar Nederland en huwde hem. Ze woonden in Hilversum (Nederland) en kregen samen drie kinderen.

Vallarta Siemelink maakte verschillende tentoonstellingen met sieraden, organiseerde samen met Carolina Rojo Rubio een groot internationaal vijfdaags symposium Gray Area Gris, Contemporary and Cultural Diversity Symposium (Grayareasymposium) in Mexico-City in 2010 en verzorgde daarbij ook verschillende publicaties. Ook onderhield ze een blog: Walking the Gray Area (2009-2017), waarop vele collega’s een bijdrage hebben geleverd in de vorm van digitale gedachtenwisselingen over sieraden, identiteit en mobiliteit. Samen met Andrea Wagner selecteerde Vallarta Siemelink voor het blog twintig kunstenaars met een migratie-achtergrond uit Latijns-Amerika en Europa die willekeurig aan elkaar werden gekoppeld. De voortgaande dialogen mondden uit in nieuw werk van elke deelnemer voor de tentoonstelling Walking the Gray Area, die in april 2010 opende tijdens het Gray Area Gris Symposium in Mexico-City (Mexico).

Vallarta Siemelink was in 2006 een van de oprichters van Otro Diseño Foundation. Deze stichting maakte tentoonstellingen en verzorgde daarnaast workshops en lezingen met als doel contacten tussen Latijns-Amerikaanse ontwerpers en ambachtsmensen met afnemers wereldwijd tot stand te brengen en te bevorderen.

Vallarta leidde een nomadisch internationaal bestaan en leefde ook in onder meer Duitsland, Gaza, Amsterdam (Nederland), Cascais (Portugal) en Mexico-City (Mexico). Ze heeft gewerkt voor UNESCO.

Al op zestienjarige leeftijd werd Vallarta met een auto-immuunziekte gediagnosticeerd. Om de bijbehorende en verergerende symptomen en pijnen draaglijker te maken besloot ze met haar gezin in 2019 naar Cascais (Portugal) te verhuizen. De toenemende pijnen maakten het Vallarta Siemelink onmogelijk zich nog te manifesteren in de door haar zo geliefde sieradenwereld. De laatste jaren voor haar dood was het daarom dan ook stil vanuit haar hoek. De vlam van de anders zo energieke, gastvrije, creatieve en ondernemende Vallarta begon te doven.

Vallarta Siemelink overleed onverwacht in haar huis in Cascais (Portugal).

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
2010 – Felieke van de Leest, Dulceria de Celaya, Mexico-City (Mexico)
2010 – Think Again, Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)
2010 – Walking the Gray Area, Galeria Emilia Cohen, Mexico-City (Mexico)
2014 – Think Twice, Franz Mayer Museum, Mexico City (Mexico)

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (6 juni 2021) Valeria Vallarta Siemelink (1971-2021), op de bres voor Latijns-Amerikaanse sieraden. hedendaagsesieraden.nl.
Wagner, A. (25 oktober 2021) Valeria Vallarta Siemelink, A Remembrance. Art Jewelry Forum.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/07/28/valeria-vallarta-siemelink/

Geef een reactie