Marinus Zwollo

Marinus Zwollo, 1 mei 1942. Foto met dank aan Mzwollo. CC BY-SA 3.0
Marinus Zwollo, 1 mei 1942. Foto met dank aan Mzwollo. CC BY-SA 3.0

Marinus Zwollo (Voorschoten (Nederland), 27 februari 1903 – Amstelveen (Nederland), 19 juni 1983) was onder meer actief als edelsmid, sieraadontwerper en docent.

Biografie
Zwollo is zoon van Johannes Zwollo (zilversmid en bedrijfsleider bij de firma Bonebakker). Zwollo is opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus in Amsterdam (Nederland) (1915-1919), waar hij in een klas zilversmeden zat. Als zestienjarige ging Zwollo bij zijn oom Frans (Zwollo) in Den Haag (Nederland) in de leer. Ook heeft hij de Kunstgewerbeschule in München (Duitsland) bezocht (1920).

Na verblijven in onder meer Parijs (Frankrijk), Leuven (België) en Antwerpen (België) kwam Zwollo begin dertiger jaren terug naar Amsterdam (Nederland). Samen met zijn vader en zijn oom Frans Zwollo had hij een atelier in de Langestraat te Amsterdam (Nederland).

In 1937 trouwde Zwollo met Alida Witteman; zij kregen zeven kinderen. In 1941 verhuisden ze naar Amstelveen (Nederland).

Van 1949 tot en met 1968 was Zwollo hoofd van de afdeling edelsmeden op de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam (Nederland). Hij gaf er les aan onder anderen Gijs Bakker, Hans van der Heijden, Emmy van Leersum, Jan van der Linde en Karel Niehorster. Ambachtelijkheid stond bij Zwollo centraal.

Werk in openbare collecties (selectie)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Marjan & Gerard Unger

Bibliografie (selectie)
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/07/02/marinus-zwollo/

2 Comments

  1. <> is NIET juist. Marinus Zwollo is de zoon van Johannes Zwollo, die zilversmid en bedrijfsleider was bij de firma Bonebakker, en Johannes is de broer van Frans Zwollo sr.

Geef een reactie