William Spratling

William Spratling, halssieraad, 1942-1943. Collectie Jill & Byron Crawford. Foto Bonhams, zilver
William Spratling, halssieraad, 1942-1943. Collectie Jill & Byron Crawford. Foto Bonhams, zilver
William Spratling, halssieraad, 1942-1943. Collectie Jill & Byron Crawford. Foto met dank aan Bonhams©

##William Philip Spratling (Livingston County (Verenigde Staten), 22 september 1900 – 7 augustus 1967) was onder meer actief als sieraadontwerper, zilversmid en docent. Hij woonde en werkte in Taxco (Mexico).

Biografie
Spratling is de zoon van de neuroloog en epilepsie expert William P. Spratling (1863-1915). Spratling is opgeleid aan Aubum University. Daarna was hij werkzaam als architectuurdocent. In 1926 vertrok Spratling naar Taxco (Mexico). Hij onderhield contacten met onder anderen Diego Rivera (1886-1957) en William Faulkner (1897-1962), met wie hij een tijd lang in een huis leefde. In 1929 vestigde Spratling zich definitief in Taxco (Mexico), een plaats waar zilver en stenen werden gemijnd. Hij opende zijn werkplaats voor zilversmeden met de naam Taller de las Delicias. Hij nam verschillende zilversmeden aan die zijn ontwerpen voor sieraden en objecten uitvoerden. Eind jaren dertig had hij meer dan 500 mensen in dienst. Hij werd Father of Mexican silver genoemd.

De sieraden van Spratling verkochten goed en na dik tien jaar had hij honderden mensen in dienst en werden zijn sieraden verkocht bij bedrijven als Montgomery Ward, Saks Fifth Avenue en Neiman Marcus.

Spratling leidde zelf mensen op en zette zich in voor het individuele succes van zijn ambachtslieden, waaronder Hector Aguilar en Antonio Pineda.

Sieraden van Spratling zijn vervaardigd van materialen als zilver, koper, amethist, koraal, turkoois, rozenhout en abalone. In de jaren zestig ontwierp Spratling ook sieraden van goud. Jill & Byron Crawford hebben tientallen sieraden van Spratling verzameld. In 2021 werden deze ter veiling gebracht bij Bonhams in New York (Verenigde Staten).

Spratling kwam om het leven door een verkeersongeval.

Werk in openbare collecties (selectie)
Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Californië, Verenigde Staten)
Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Jill & Byron Crawford
Helena Rubinstein

Bibliografie (selectie)
Bonhams Los Angeles. Wearable Art, Jewels from the Crawford Collection. Bonhams: Los Angeles, 2021. Veilingcatalogus.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/06/08/william-spratling/

Geef een reactie