Evald Nielsen

Meesterteken van Evald Nielsen
Meesterteken van Evald Nielsen
Meesterteken van Evald Nielsen. Foto met dank aan Wikimedia Commons, CC0 1.0

Evald Nielsen (Stubbekøbing (Denemarken), 5 juni 1879 – Kopenhagen (Denemarken), 12 mei 1958) was onder meer actief als sieraadontwerper en zilversmid.

Biografie
Nielsen is eind negentiende eeuw opgeleid tot staalgraveur en zilversmid door Auguste Fleron in Kopenhagen (Denemarken).

Van 1900 tot en met 1905 reisde Nielsen door Europa. In 1900 bezocht hij de Wereldtentoonstelling in Parijs (Frankrijk). Hij verbleef in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland, waar hij lessen volgde aan de Kunstgewerbeschule te Berlijn (Duitsland).

In 1905 vestigde Nielsen zich als zelfstandig kunstenaar met een werkplaats in een kelder aan Raadhusstræde in Kopenhagen (Denemarken). Hij vervaardigde vaatwerk, bestek en sieraden van zilver. In 1914 had hij 14 mensen in dienst. In 1918 verhuisde de firma naar Vester Voldgade 11, eveneens te Kopenhagen (Denemarken). In 1926 vestigde Nielsen zijn zaak in winkelgebied aan Nygade 5. De winkel werd in 1931 verbouwd in de stijl van de Art Déco en trok veel publiek.

Vanaf 1927 werkte Nielsens oudste zoon, Aage Weimar (1902-1986) in het bedrijf. Na ongeveer tien jaar startte hij een eigen bedrijf. Nielsens’ andere zoon, Bjarne Weimar (1906-1988) kwam nadat hij zijn opleiding in 1929 had afgerond ook in de zaak van zijn vader werken. Toen Nielsen in 1958 overleed, nam hij de zaak over. De werkplaats die elders was gehuisvest dan de winkel, werd na de dood van Nielsen in 1958 verhuurd aan Enjar Olsen en werd in 1967 verkocht aan Helge Hansen. Veel succes echter had Bjarne Nielsen niet met zijn onderneming en hij sloot de winkel aan Nygade in 1970.

Nielsen ligt begraven op Søndermark Kirkegård te Kopenhagen (Denemarken).

De zaak van Nielsen bestaat tot op de dag van vandaag (2022) onder de naam Evald Nielsens Eftf.

Sieraden van Nielsen zijn vervaardigd van materialen als goud, schildpad en lapis lazuli.

Sieraden van Nielsen werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich (Zwitserland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Alice & Louis Koch

Tentoonstellingen (selectie)
1922 – Wereldtentoonstelling, Rio de Janeiro (Brazilië)
1925 – Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)
1929 – Wereldtentoonstelling, Barcelona (Spanje)
1935 – Wereldtentoonstelling, Brussel (België)
1937 – Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)

Prijzen (selectie)
1925 – gouden medaille, Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)
1929 – Grand Prix, Wereldtentoonstelling, Barcelona (Spanje)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson, B. (2019) Rings of the 20th and 21st centuries, the Alice and Louis Koch collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905160

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link:

Geef een reactie