Émile Séraphin Vernier

Émile Séraphin Vernier, Marguerite, medaillon, circa 1900
Émile Séraphin Vernier, Marguerite, medaillon, circa 1900
Émile Séraphin Vernier, Marguerite, medaillon, circa 1900. Foto met dank aan Wikimedia Commons, publiek domein

#Émile Séraphin Vernier (Parijs (Frankrijk), 16 oktober 1852 – Parijs (Frankrijk), 7 september 1927) was onder meer actief als sieraadontwerper, auteur en medailleur. Ook was hij expert op het gebied van antieke sieraden uit het oude Egypte.

Biografie
Vernier is opgeleid tot beeldhouwer en graveur. Hij was in de leer bij de goud- en zilversmid Placide Poussielgue-Rusand (1824-1889). Later werkte Vernier enige tijd voor Poussielgue-Rusand (1865-1869).

Sieraden van Vernier zijn vervaardigd van materialen als goud en diamanten. Hij vervaardigde sieraden voor verschillende juweliers in Parijs (Frankrijk): Bapst & Falize (1877-1887), Fonsèque & Olive, Froment-Meurice (1882-1885), Maison Vever (1888-1892), Sandoz en Georges le Turcq.

Vanaf 1888 legde Vernier zich steeds meer toe op de vervaardiging van medailles. Vaak werden deze medailles vervolgens in broches of hangers gezet.

De Franse staat stelde Vernier in de gelegenheid in 1896-1897 naar Egypte te reizen en daar antieke sieraden te bestuderen. In zijn memoires heeft Vernier ook over deze tijd geschreven. Vernier schreef verschillende boeken over zijn vakgebied. Hij is begraven op Cimetière parisien de Bagneux te Parijs (Frankrijk).

Sieraden van Vernier werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Princeton University Art Museum, Princeton (New Jersey, Verenigde Staten)

Tentoonstellingen (selectie)
1900 – Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)

Prijzen (selectie)
1900 – bronzen medaille, Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/05/15/emile-seraphin-vernier/

Geef een reactie