Proudly African: Jewellery Affairs

Akwele Suma Glory, portret, Ghana, 2003. Foto Martina Dempf, oorsieraden, halssieraden, kunststof
Akwele Suma Glory, portret, Ghana, 2003. Foto Martina Dempf, oorsieraden, halssieraden, kunststof
Akwele Suma Glory, portret, Ghana, 2003. Foto met dank aan Martina Dempf©

Proudly African: Jewellery Affairs was een tentoonstelling in 2021 in Villa Bengel en Deutsches Goldschmiedehaus, waar werk van sieraadontwerpers werd getoond. Bij de tentoonstellingen is een tweetalige publicatie (Duits en Engels) verschenen. Het project was een samenwerking tussen sieraadontwerper Martina Dempf Villa Bengel en Deutsches Goldschmiedehaus.

Martina Dempf in Afrika
Martina Dempf maakte vele reizen door Afrika. Zij deed er onderzoek naar sieraden, gaf workshops en verzamelde sieraden. De Villa Bengel heeft haar uitgenodigd een tentoonstelling te maken van verschillende sieraden uit Afrika naast haar eigen werk en andere kunstenaars uit Europa die zich geïnspireerd weten door Afrikaanse culturen.

Een van de bevindingen van Dempf is dat de kleur van kralen een belangrijke rol speelt in de samenlevingen van Turkana (Kenia) en Toposa (Soedan). De gebruikte kleuren vertellen iets over de gezinsstatus van een persoon, de clans waaraan ze zijn gelieerd en andere persoonlijke betrekkingen. Vrouwen maken hun eigen sieraden van kralen, terwijl halssieraden van mannen door specialisten worden vervaardigd.

De meeste sieraden in de tentoonstelling kwamen uit de verzameling van Dempf. De sieraden van Caroline Broadhead, Mieke Groot Daniel Kruger waren allen bruiklenen van de kunstenaars.

Deelnemende kunstenaars
Akwele Suma Glory
Rebecca Alodiman
anonieme kunstenaar uit Egypte
anonieme kunstenaar uit Kenia (Samburu, Turkana)
anonieme kunstenaar(s) uit Rwanda (Butare)
anonieme kunstenaar uit Senegal
anonieme kunstenaar uit Soedan (Toposa)
anonieme kunstenaar uit Zuid-Afrika (Ndebele)
Caroline Broadhead
Martina Dempf
Ms. Diouck
El Hadj Ndane Diagne (werkplaats in Senegal)
Mieke Groot
Bruce Heens (Zimbabwe/Zuid-Afrika)
Mickaël Kra (in samenwerking met San vrouwen uit Namibië)
Daniel Kruger
Happiness Mngoma
Rebecca Naenyeng
Rashaida zilversmeden (grensgebied Soedan en Eritrea)
Sheikh Awad
Mavis Taole
Moussa Thiam

Tentoonstellingen (2)
2021 – Proudly African: Jewellery Affairs, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland) (2 september 2021 t/m 24 oktober 2021)
2021 – Proudly African: Jewellery Affairs, Villa Bengel, Idar-Oberstein (Duitsland) (10 juni 2021 t/m 6 augustus 2021)

Bibliografie
Dempf, M., Smeets, T. en Weber-Stöber, C. (2021) Proudly African, Jewellery Affairs. Duitsland: Hochschule Trier/Jakob Bengel Stiftung. ISBN 9783981525649

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/05/13/proudly-african-jewellery-affairs/

Geef een reactie