Uitgesteld jubileum

Sieraad Art Fair, Gashouder, Amsterdam, 2019. Foto Arjen Veldt, beurs, tentoonstelling, Marjan Unger
Sieraad Art Fair, Gashouder, Amsterdam, 2019. Foto Arjen Veldt, beurs, tentoonstelling, Marjan Unger
Sieraad Art Fair, Gashouder, Amsterdam, 2019. Foto met dank aan Sieraad Art Fair, Arjen Veldt©

Door Astrid Berens

Uitgesteld jubileum Sieraad Art Fair
In 2021 hadden wij gehoopt het vierde jubileum van Sieraad Art Fair (SAF) te vieren. Corona gooide roet in het eten. Nu hopen we het vierde lustrum van hét sieradenevenement in Nederland in 2023 met u te vieren. Maar daarvoor, en dat is al over een paar weken, vindt eerst nog de negentiende editie van de beurs plaats van 26 tot en met 29 mei (2022). Zet u het alvast in uw agenda? En houd hedendaagsesieraden.nl in de gaten: eerdaags wordt een kortingscode gepubliceerd waarmee u tegen gereduceerd tarief de beurs kunt bezoeken.

Na de mooie en succesvolle achttiende editie van Sieraad Art Fair in november 2019, zijn mijn echtgenoot Maarten Bodt en ik, want ja, zo “groot” is ons team, half februari 2020 vol goede zin gestart met de voorbereidingen op de negentiende editie. Een evenement als Sieraad Art Fair organiseer je nu eenmaal niet in een paar middagen, er komt een hoop bij kijken. In een vroeg stadium moeten reserveringen worden gemaakt voor bijvoorbeeld de locatie, standbouwers, catering en reclame-uitingen zoals de plaatsing van driehoeksborden langs de weg en reclamespots op tv, op stations en in de trein.

Overvallen door lockdowns
Ook onderhouden wij gedurende het jaar intensief contact met (potentiële) deelnemers. Dat gaat om een paar honderd mensen en enkele instellingen zoals kunstacademies waar sieraadontwerpers worden opgeleid. We waren net begonnen met de organisatie in februari 2019, de eerste aanmeldingen waren binnen, toen we werden overvallen door de berichten over COVID-19. In eerste instantie zag het ernaar uit dat we verder konden met onze activiteiten, maar toen even later in Nederland de eerste lockdown werd afgekondigd werd de situatie penibel. Veel buitenlandse deelnemers zaten al in lockdowns. We schoven deadlines steeds verder op totdat uiteindelijk duidelijk werd dat Sieraad Art Fair 2020 een onhaalbare kaart was.

Aanhoudende onzekerheden
Februari 2021 begonnen wij opnieuw met frisse moed aan de voorbereidingen op de SAF editie van 2021. De vaccinatiecampagnes wereldwijd waren gestart en wij hoopten dat we weer enigszins terug konden naar hoe we de zaken vóór corona regelden. Maar het verliep totaal anders dan eerdere jaren. Dat kwam onder meer doordat veel van onze toeleveranciers als gevolg van de pandemie failliet waren gegaan. Aanhoudende onzekerheden noopten ons ertoe in juni 2021 voor de tweede keer de conclusie te trekken dat er ook in 2021 geen beurs kon plaatsvinden. Helaas. Heel even hebben we nog overwogen een kleinere editie te organiseren, maar geschikte locaties hiervoor zijn in Nederland domweg niet voor handen.

Presenteren en ontmoeten in mei
Veel vaste deelnemers aan de beurs gaven in de loop van de coronacrisis te kennen toch graag weer hun werk aan het publiek te presenteren en collega’s te ontmoeten op de beursvloer. Daarom is besloten om de fair van 2022 in het voorjaar te laten plaatsvinden. De negentiende editie van Sieraad Art Fair wordt gehouden van 26 mei tot en met 29 mei 2022. Ook de twintigste editie, in 2023, zal worden gehouden in mei: van de achttiende tot en met de eenentwintigste.

Ongeloof, teleurstelling én morele steun
Sieraad Art Fair heeft zich in twintig jaar tijd ontwikkeld tot een internationaal podium voor sieraadontwerpers. Deelnemers komen van alle continenten en ook vele bezoekers komen van ver. Zo’n internationale dynamiek is er niet van de ene op de andere dag. Je moet risico’s durven nemen en heel veel investeren: tijd én geld. Wanneer dan plotseling alles tot stilstand komt is dat een hard gelag. Veel werk de afgelopen jaren was vergeefs en inkomsten bleven uit. Voor kleine culturele ondernemers zoals wij zijn er geen compensatieregelingen. Des te fijner het hart onder de riem dat we met regelmaat van onze vaste deelnemers kregen gestoken! In de loop der jaren zijn goede banden gesmeed en die koesteren we zeer.

Hoe het begon
In de Nederlandse kunstwereld waarin de toon wordt gezet door galeriehouders en curatoren zijn wij met Sieraad Art Fair een nieuwe weg ingeslagen. Het bleek een gouden greep. De beurs wordt bezocht door een veel breder publiek dan de gemiddelde galerie. Kunstenaars kunnen zich direct en op eigen wijze op Sieraad Art Fair presenteren. Bezoekers krijgen een kwalitatief hoogstaand, divers en internationaal aanbod voorgeschoteld. Een dagje naar de Sieraad Art Fair is een dagje uit.

Van tennishal naar gashouder
De criteria voor een geslaagde beurs zijn sinds 2002 onveranderd: Sieraad Art Fair is voor professionele sieraadontwerpers die zelf hun werk presenteren en verkopen aan het publiek. De kwaliteit, maar ook de diversiteit van de gepresenteerde sieraden wordt bewaakt door de organisatie.

Twintig jaar geleden begonnen we bescheiden in een tennishal in Enschede met twintig deelnemers. Het pakte veelbelovend uit met ruim 2.000 bezoekers in een weekeinde. Dat leidde in 2005 tot een verhuizing naar Amsterdam. Er vonden drie edities plaats in de RAI en vanaf 2008 organiseren we de fair in de Gashouder, een prachtig historisch gebouw op het terrein van de voormalige Westergasfabriek, een juweel op zich. Tegelijkertijd was ook de internationalisering van de deelnemers een feit: behalve uit Nederland en Europa komen participanten uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië.

Internationalisering academies
Het aantal buitenlandse studenten op Europese academies is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Voor veel pas afgestudeerde sieraadontwerpers is Sieraad Art Fair een springplank naar het grote publiek. Opvallend is het groeiend aantal studenten en deelnemers afkomstig uit Azië. Zij hebben een herkenbare vormentaal waarin een heel eigen cultuurhistorische achtergrond is verwerkt. Totaal anders dan het Europese of Amerikaanse jargon en alleen daarom al erg interessant.

Meer dan alleen jong talent
Niet alleen jonge talenten, ook gearriveerde professionals reizen vanuit alle windstreken naar Sieraad Art Fair. Naast de internationalisering is er een tweede opvallende ontwikkeling: de kennis en de interesse van het publiek is enorm gegroeid. Daarom was er de laatste twee edities een rijk en divers lezingenprogramma samengesteld. In 2018 was het lezingenprogramma samengesteld rond het thema diversiteit en in 2019 stond Marjan Unger centraal. Na 18 jaar SAF kunnen we constateren dat we een heel trouw publiek hebben, dat rustig een dag de tijd neemt om alles op de beurs goed te bekijken voor ze iets aanschaffen. Verschillende bezoekers komen zelfs meer dan een keer.

Jaarlijkse reünie
De collegialiteit onder de deelnemers is groot. De meesten kennen elkaar van voorgaande edities en dat maakt de beurs voor velen tot een jaarlijkse reünie. De sfeer is hartverwarmend: deelnemers helpen elkaar en gunnen de ander succes. Dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe ze elkaar inspireren.

Sieraad Art Fair organiseren doe je niet omdat je rijk wil worden. Wij organiseren Sieraad Art Fair omdat we het moderne sieraad in al zijn facetten op de internationale kaart willen zetten.

In de maanden voorafgaand aan de beurs zijn we onder meer druk met het inventariseren en beoordelen van alle aanmeldingen. Dan zie je in de mail honderden sieraden langs komen. Nou kunnen wij de kwaliteit op basis van die foto’s ondertussen aardig inschatten. Toch is het elk jaar weer een verrassing als de stands zijn ingericht en we de stukken in het echt zien. Vaak worden we overrompeld door de kwaliteit van de technieken, het materiaalgebruik en de vormgeving.

Na negen maanden van voorbereidingen komt op de beurs alles bij elkaar. Dat is elke keer weer een magisch moment. Thuis is alles bedacht, ontworpen, georganiseerd en geregeld en dat komt samen tijdens de opbouw van Sieraad Art Fair. Het besef, even voordat de deuren voor het publiek worden geopend, dat het weer is gelukt: dat is voor ons elke keer weer een bijzonder moment.

Wij doen er alles aan om een mooi en ruimtelijk evenement te organiseren waar een ieder zich veilig voelt en kan genieten van het werk van onze deelnemers. We zijn al volop bezig. Tot ziens op Sieraad Art Fair, editie 2022, wij hopen u te begroeten op 26, 27, 28 of 29 mei!

Astrid Berens & Maarten Bodt

Sieraad Art Fair

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/05/06/uitgesteld-jubileum/

 

 

Geef een reactie