In de tramrails bij OLVG Oost

Mathijs Hunfeld, Spiked, ring, 2018. Collectie Esther Doornbusch. Foto M.O., epoxy, koper
Mathijs Hunfeld, Spiked, ring, 2018. Collectie Esther Doornbusch. Foto M.O., epoxy, koper
Mathijs Hunfeld, Spiked, ring, 2018. Collectie Esther Doornbusch. Foto met dank aan M.O.©

Totaal verrast door een sieraad op een tentoonstelling van eerstejaars studenten van Artez in Galerie Marzee in 2018 kocht ik een ring van kunststof en metaal. Geweldig ding, zoals ik ringen graag zie: asymmetrisch en met open scheen.

OLVG Oost
Januari 2017 kreeg ik een borstkankerdiagnose en werd ik een frequent bezoeker van het OLVG aan het Oosterpark. Hulde aan de medewerkers van het ziekenhuis en de zorg in Nederland in het algemeen. Dat ik er goed ben behandeld, daar vertrouw ik blind op. Daarnaast ben ik in het OLVG liefdevol begeleid door zowel de artsen als de andere medewerkers. Met alle kennis, kunde en aandacht hebben ze me door een complex circus van operatie, chemo’s, bestralingen en bijwerkingen geholpen.

In de tramrails
Na een van de vele controles in het OLVG hobbelde ik met mijn fiets over de tramrails voor het ziekenhuis; ik wilde nog even naar het Tropenmuseum. Ik voelde de ring aan mijn vinger breken en wegvallen. Shoot, verdwenen in de vertakkende tramrails, op het zebrapad. De winkelhaak waaraan het kunststof was gezet vond ik gauw terug. Passanten maakten grapjes: “En, weet je al of je wil oversteken?”, terwijl ik naarstig op zoek was naar het afgebroken deel van de ring. Iemand bood aan te helpen en ik liet de hoek van de ring zien. “Oh, is er iets van je fiets gesprongen?” Dat was geen grap, maar een gebrek aan voorstellingsvermogen: een rechte hoek is toch geen sieraad.

Na een paar passerende trams ben ik het zoeken gestaakt. Heilloze missie. Terug naar de galerie ging de ring vlot retour student. Binnen een paar weken kreeg ik een steviger exemplaar. Fijn. Het blijft een mooi ding, maar zorgeloos dragen is er niet meer bij.

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/04/10/in-de-tramrails-bij-olvg-oost/

Geef een reactie