Talisman

Decoraties met het boze oog, 2010. Foto Eidoloon
Decoraties met het boze oog, 2010. Foto Eidoloon
Decoraties met het boze oog, 2010. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Eidoloon, CC BY 2.0

Door Jenny Reynaerts

Ik behang je
‘Ik behang je met juwelen’, dat zegt mijn man altijd als hij een sieraad voor me koopt. Een uitspraak vol zware ironie, want mijn sieraden onderscheiden zich door hun minimalisme en understatement. Maar het trefwoord is hier dan ook niet ‘juwelen’, maar ‘ik behang je’. Ik draag namelijk vrijwel alleen sieraden die ik gekregen heb. Een zilveren gladde armband, van mijn ouders gekregen toen ik tienermeisje was, vergezelt mij elke dag, net als drie ringen die ik op verschillende momenten van mijn man kreeg.

Gracieuze lievelingstante
De rest rouleert, afhankelijk van de betekenis van de dag. Heb ik een belangrijke activiteit waar ik me druk om maak, dan komt er een extra ring van mijn moeder en haar ketting of oorbellen bij. Is er een feestelijk moment: een halssieraad van mijn altijd gracieuze lievelingstante. Moet er echt opgebokst worden tegen iets of iemand: een gouden schakelarmband die mijn vader op straat vond.

Hoe vaker doorgegeven hoe mooier
De doordeweekse demonen worden vaak bestreden met een simpele blauwe hanger uit Griekenland, een moderne vertaling van het bekende boze oog. Door mijn man aan zijn moeder gegeven en door haar weer aan mij. Hoe vaker doorgegeven hoe mooier, zoals de gouden schakelketting van mijn oma die ze haar schoondochter – mijn moeder – op haar huwelijksdag cadeau deed en die ik nu weer draag.

Brenger van geluk
Mijn sieraden zijn talismannen, het is minder de stijl of kleur die ’s ochtends de keuze bepaalt, als wel wat me die dag te wachten staat. Dat is natuurlijk ook de oorspronkelijke functie van juwelen geweest: bescherming tegen onheil, brenger van geluk. En dat krijg je vanzelf mee als je een van oorsprong katholiek Limburgs meisje bent. Voor mijn eerste heilige communie kreeg ik van mijn grootouders een rozenkrans – een roze, daar was ik als negenjarige weg van – en van mijn ouders een subtiel glad vormgegeven gouden kruisje. Dat heb ik jaren om mijn nek gedragen aan een dun gouden kettinkje. En het Griekse blauwe oog had ook een voorganger: een blauwe Maria-medaille uit Lourdes.

Onzichtbare wapens
De oorspronkelijke betekenis van sieraden vertaal ik zo naar de dagelijkse praktijk. Behangen met juwelen? Nee, met onzichtbare wapens!

Jenny Reynaerts

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/04/08/talisman/

Geef een reactie