Een collier met een verhaal

Cécile van Eeden draagt halssieraad van Peggy Bannenberg uit 2010. Foto Cécile van Eeden, zilver, eierschalen
Cécile van Eeden draagt halssieraad van Peggy Bannenberg. Foto met dank aan Cécile van Eeden©

Door Cécile van Eeden

Een collier met een verhaal
Mijn moeder was niet zo van het“ je opdirken”, zoals zij dat noemde. Ze gebruikte nooit make-up, maar ze droeg wel een enkel sieraad in de vorm van een ring of een armband. Het had gewoon niet zo haar belangstelling. Mijn vader vond het prachtig dat ik aan het knutselen sloeg en stimuleerde me door gereedschap voor me te kopen. Hij had een baan aan de TU, toen heette dat TH, in Eindhoven en kon gemakkelijk aan allerlei gereedschap komen. Bovendien was mijn vader zelf een knutselaar. Ik ben zoals dat gaat eerst thuis aan de slag gegaan en daarna ben ik een privé cursus gaan volgen bij een goudsmid in Son.

Rietveld Academie
In 1975 ben ik begonnen op de Rietveld Academie. Naarmate ik serieuzer werd ging mijn moeder om en liet ze zelfs gaatjes schieten in haar oren. Op een dag vlak voor mijn moeder overleed in 2010 vroeg ze me, toen ik op de grond zat voor de bank waarop ze lag: Wat zou jij nou graag willen hebben uit je eigen winkel wat je zomaar niet zou aanschaffen?

Collier van Peggy Bannenberg
Ik had eens in onze galerie een prachtig eierschaalcollier van Peggy Bannenberg in de collectie gehad. Dat collier had ik trouwens op een wat onbevredigende wijze verkocht. Een klant kwam binnen en zocht een set oorhangers voor een klein prijsje en toen hij het collier van Peggy zag, zei hij plots dat hij dat collier wilde meenemen… Geen klein prijsje en ook daarom onverwacht. Ik heb hem gevraagd of hij me wilde laten weten hoe het collier ontvangen was wanneer hij het cadeau had gedaan. Niets meer van gehoord en de goede man heb ik nooit meer gezien. Heel graag had ik gehoord wat het deed met de dame die het kostbare halssieraad gemaakt van eierschalen kreeg. Hopelijk draagt ze het met veel plezier.

Vogelaar
Aan dat collier dacht ik direct toen mijn moeder haar vraag stelde. Nu was het ook nog zo dat ik, misschien was het een half jaar ervoor, met mijn moeder kasten had uitgeruimd als voorbereiding op haar naderende vertrek. Ze was fanatiek lid van de natuurvereniging en ze was vogelaar. Ze luisterde naar vogels en bestudeerde ze met haar verrekijker. In de kast stonden oude boterdoosjes met kapotte eitjes, prachtige schaaltjes zaten erbij. Ze vond het een mooi plan als ik ze naar Peggy zou sturen. Toen ik dus aan Peggy vroeg of ze zo’n collier voor me wilde maken en vertelde dat ik het zou krijgen van mijn toen net overleden moeder zei ze: ik heb de eierschaaltjes van je moeder nog en die kan ik erin verwerken! De kleuren in het collier, het vergrijsde blauw, de zandkleuren, ze passen altijd bij mij en bij de kleding die ik vaak draag. Zo geniet ik door dit mooie collier van Peggy van mijn prachtige moeder.

Cécile van Eeden

http://cecilevaneeden.nl
https://www.vaneedenjewellery.com/

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/25/een-collier-met-een-verhaal/

Geef een reactie