Statementsieraad

Janice Deul met zelfgemaakt halssieraad van enkelsieraad aan ketting. Foto Janice Deul
Janice Deul met dromenvanger/halssieraad. Foto met dank aan Janice Deul©

Door Janice Deul

Statementsieraad
Accessoires, ik houd ervan. Bijna meer nog dan van kleding. En dat wil wat zeggen voor een (vintage) fashion lover als ik. Schoenen en tassen heb ik bijna mijn leven lang verzameld, maar mijn passie voor statementsieraden en fun juwelen is pas sinds een jaar of twintig echt opgelaaid. Waar ik het voordien met name hield bij geelgouden ringen met groeibriljantjes, ben ik tegenwoordig een stuk minder traditioneel wat smuk betreft. Ik draag een opgeblingd mini-beertje als broche, Queen-size creaties van vermaarde ontwerpers of rock de sluiting van een designparfumflacon als ring. Alles met evenveel liefde en plezier.

Cultuurkaping
Als iets fabuleus, grappig of mooi is, maakt het mij niet uit wie het heeft ontworpen, welk prijskaartje eraan hangt, voor welke leeftijd het is gemaakt en wat de oorspronkelijke functie ervan was. Vrijheid, blijheid dus, ook waar het sieraden betreft. Tot op zekere hoogte dan. Jaren geleden, lang voor cultuurkaping een thema werd in vormgeving en popcultuur, zag ik een -naar ik dacht- pracht van een hanger: een houten hoepel met een web van textiel, versierd met veertjes en kralen in exact de tinten van mijn nieuwe (vintage)blouse. Ik kocht het object in een museumwinkel (waar ik dol op ben, omdat je er van die mooie designdingen vindt).

Dromenvanger
Eenmaal thuis ging de ketting om en de blouse aan. Pas toen bleek het niet om zomaar een hanger te gaan, maar om een handgemaakte dromenvanger. Een traditioneel object, oorspronkelijk afkomstig van inheemse Amerikanen, leerde ik na een Google search. Een item met een ceremoniële en spirituele functie dus. Nu ik wist waar mijn ‘hanger’ voor stond, leek het me nog betekenisvoller om deze te dragen, want ik houd van ‘mooi met een verhaal’. Maar tegelijkertijd dacht ik: is dit wel aan mij? Een dromenvanger is immers geen accessoire. Het is een object dat afkomstig is uit een cultuur die niet de mijne is. Een cultuur die stelselmatig wordt geplagieerd in mode en design en die mede hierdoor deels is weggevaagd. Ik besloot een heel ander statement te maken door te shoppen in mijn eigen jewellery box. Daar stuitte ik op een enkelbandje -compleet met veren en kralen- dat ik upcyclede tot hanger en bevestigde aan een vintage halsketting in steen en hout. Aldus creëerde ik mijn eigen sieraad. ‘Geïnspireerd door’, maar zonder ‘toe-eigening van’. De dromenvanger verhuisde naar mijn slaapkamer, waar ie nu al jaren hangt Ook als reminder dat niet alles hoeft wat kan.

Janice Deul

Janice Deul is lifestyle journalist, activist en D&I professional. Ze zet zich in voor een inclusief en inspirerend kunst- en cultuurklimaat en verzorgde in november 2022 de tweede Marjan Unger-lezing van het Rijksmuseum. Thema: culturele toe-eigening in mode.

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/21/statementsieraad/

Geef een reactie