Surinaamse sieraden

Mattenklopperring. Foto Sherida Zorg, goud
Mattenklopperring. Foto Sherida Zorg, goud
Mattenklopperring. Foto met dank aan Sherida Zorg©

Door Sherida Zorg

Surinaamse sieraden
Mijn naam is Sherida Zorg. Ik ben geboren in Suriname en woon sinds mijn tweede in Nederland. Toch voel ik mij verbonden met mijn geboorteland. Die verbintenis blijft onder andere in stand door me te verdiepen in de Surinaamse geschiedenis en de contacten met mijn familie in Suriname in stand te houden. Graag ga ik daar ook op vakantie en uiteraard geniet ik met volle teugen van de overheerlijke Surinaamse keuken.

Symbolische betekenis
Surinamers dragen graag sieraden, niet per se uit ijdelheid, maar vanwege de culturele waarde en de symbolische betekenis die zij vertegenwoordigen. De mattenklopper en de vriendschapsring zijn geliefde sieraden onder Surinamers. Beiden worden doorgaans geschonken aan een geliefde. Ook ik ontving ze van mijn geliefde.

Mattenklopper
De mattenklopper is een artikel waarmee tot slaaf gemaakte vrouwen schoonmaakwerkzaamheden moesten verrichten voor slavenhouders. De Surinaamse gemeenschap heeft, na de afschaffing van de slavernij die duurde van 1600 tot 1 juli 1868 (in realiteit tot 1878), de mattenklopper tot symbool gemaakt. Met de mattenklopper houden zij het leed, de viezigheid, de ellende buiten de deur en houden zij de weg open voor het goede.

Vriendschapsring
De vriendschapsring symboliseert een diepgaande innige relatie, zo mogelijk, voor het leven. Twee handen pakken elkaar vast en laten elkaar niet meer los. Niets kan hen scheiden. De liefde is eeuwigdurend. De relatie kan duiden op liefde tussen partners, maar ook op vriendschap.

En dat waardvolle goud, dat zit gewoon in de Surinaamse bodem. Die helaas vervuild wordt door de manier waarop het goud gewonnen wordt. Ik hoop dat daar snel een milieuvriendelijke manier voor wordt gevonden. Zodat Suriname haar natuurschoon behoudt.

Sherida Zorg

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/15/surinaamse-sieraden/ ‎

Geef een reactie