Phoebe Anna Traquair

Phoebe Anna Traquair, Sanctuary, halssieraad, 1902. Foto David & Sonya Newell-Smith, zilver, email, parels
Phoebe Anna Traquair, Sanctuary, halssieraad, 1902. Foto Tadema Gallery, zilver, email, parels
Phoebe Anna Traquair, Sanctuary, halssieraad, 1902. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith©

Phoebe Anna Traquair (geboren Moss, Kilternan (Dublin, Ierland), 24 mei 1852 – Edinburgh (Verenigd Koninkrijk), 4 augustus 1936) was onder meer actief als sieraadontwerper, borduurwerker, schilder, boekbinder en emailleur.

Biografie
Traquair was de zesde van de zeven kinderen van Teresa Moss-Richardson en William Moss. Traquair is opgeleid aan School of Design van Royal Dublin Society (1869-1872). Daar maakte ze kennis met haar toekomstige echtgenoot, de paleontoloog Ramsay Heatley Traquair (1840-1912). Verder heeft Traquair les gehad van Lady Mary Gibson aan Castle Craig.

Naast muurschilderingen, boekillustraties en borduurwerk vervaardigde Traquair honderden sieraden. Sieraden van Traquair zijn vervaardigd van materialen als zilver, goud, parels en email. Ze maakte onder meer hangers met christelijke voorstellingen.

Traquair huwde op 5 juni 1873 met Ramsay Traquair. In het voorjaar van 1874 vestigde het paar zich in Clinton Form, een buitenwijk van Edinburgh (Verenigd Koninkrijk). Samen kregen ze drie kinderen. In 1898 werd Traquair lid van Scottish Guild of Handicraft en in 1920 was was het eerste vrouwelijke lid van Royal Scottish Academy.

Samen met haar echtgenoot ligt Traquair begraven op Colinton Parish Church Graveyard te Edinburgh (Verenigd Koninkrijk). De grafsteen is ontworpen door Traquair en uitgevoerd door Pilkington Jackson (1887-1973).

Sieraden van Traquair werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Aberdeen Art Gallery & Museums, Aberdeen (Verenigd Koninkrijk)
National Museum of Scotland, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
Richard H. Driehaus Museum, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
The Fitzwilliam Museum, Cambridge (Verenigd Koninkrijk)

Tentoonstellingen (selectie)
2018 – Designers & Jewellery 1850 – 1940: Jewellery & Metalwork from The Fitzwilliam Museum, The Fitzwilliam Museum, Cambridge (Verenigd Koninkrijk) (31 juli 2018 t/m 11 november 2018)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/08/phoebe-anna-traquair/

Geef een reactie