25

Wilna van der Sluis, ring, in of voor 1997. Collectie Esther Doornbusch. Foto Saskia van Es, goud, zilver, robijn
Wilna van der Sluis, ring, in of voor 1997. Collectie Esther Doornbusch. Foto Saskia van Es, goud, zilver, robijn
Wilna van der Sluis, ring, in of voor 1997. Collectie Esther Doornbusch. Foto met dank aan Saskia van Es©

#Saai, voorspelbaar en poenig
Met de grootmoeder van de partner die ik in de jaren negentig had, oma Remmy, had ik een goede band. Wekelijks at ze bij ons en ik reed haar naar de gekste plekken. Om de vriendschap te bezegelen zei ze me enige tijd voor mijn vijfentwintigste verjaardag dat ze me een sieraad wilde geven. O nee, dacht ik; wat moet ik daarmee? Verleid door het gulle aanbod keek ik steeds vaker in etalages van juweliers. Treurig werd ik ervan: saai en voorspelbaar spul, duizend in een dozijn en poenig bovendien. Goud en diamanten vond ik totaal oninteressant. Het bleek een hele opgave iets geschikts te vinden.

In een tijdschrift, Tableau, zag ik ringen van Wilna van der Sluis, krullende vormen in goud met rood email, die zouden worden geëxposeerd in de Zilverbank te Hilversum. Dus ik daar met oma Remmy naar toe, in haar Renault Cheverny, automaat. Maar nee, helaas, de ringen waren niet in Hilversum, dat had ik verkeerd begrepen. Er werd voor ons gebeld naar Doornspijk, alwaar de kunstenaar was gevestigd en we konden daar meteen op bezoek. Dik een uur later arriveerden we op het erf van een prachtig witgepleisterd landhuis met een enorme tuin. Het was voorjaar en op een tafel in de uitgestrekte tuinen werden verschillende ringen voor ons uitgestald.

De ring die ik mooi vond -die rood geëmailleerde van goud waren niet voorradig- was boven budget, maar oma was ruimhartig en zei dat als ik die ring graag wilde hebben, we die zouden nemen. Het was een ring bestaande uit twee gouden ringen met daartussen een band van zilver met daarin in ajour Andreaskruizen en centraal in een ruit van goud een ronde roze gefacetteerde robijn. Het ging om een bedrag van (dik?) 600 gulden. Ik vond het nogal wat.

Jarenlang heb ik de ring gedragen. De robijn chipte, de liefde ging voorbij en ook oma Remmy raakte buiten beeld, maar de ring en ook de herinnering is er nog. Door het cadeau werd mijn belangstelling voor sieraden opnieuw gewekt.

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.
Es, S. van (27 december 2021) De sieradenbiografie ofwel ‘bedankt oma Remmy’. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/05/25/

Geef een reactie